У 2013 році ринок злиттів та поглинань в Україні зріс вдвічі

Вівторок, 24 грудня 2013, 12:46

Ринок злиттів та поглинань в Україні за результатами 2013 року може досягти приблизно 8 мільярдів доларів, що більш ніж у двічі перевищить показник 2012 року.

Про це повідомляють аналітики спеціалізованого оператора ринку M&A - компанії "МТ-Інвест", передає прес-служба Українського союзу промисловців і підприємців.

За інформацією прес-служби, кількість транзакцій, що у минулому році складало близько 120, може зрости до 160 у 2013 році.

"Нагадаємо, на початку року прогнозувалося, що об’єм ринку становитиме 4-5 млрд доларів. Однак, головними несподіванками року стали продаж Inter Media Holding структурам Group DF та перепродаж Укртелекому структурам СКМ", - зазначають аналітики.

Реклама:

Перша з цих транзакцій, не дивлячись на те, що ціна у більше ніж 2 млрд доларів є достатньо високою, дуже схожа на вимушений продаж під тиском провладних структур, стверджують аналітики компанії.

"Продаж Укртелекому також виглядає дещо дивним, оскільки ціна продажу (близько 1,3 млрд доларів) є майже такою, як ціна приватизації в 2011 році, хоча продавець заявляє, що транзакція є вигідною для всіх сторін", - йдеться в повідомленні.

Щодо прогнозів на наступний рік, то аналітики "МТ-Інвесту" передбачають, що об’єм ринку M&A 2014 року може залишитися на рівні року, що минає.

На це, зокрема, впливатиме можливість здійснити продаж активів західних банків, що вже виставлені на продаж або можуть бути виставленими; можливість великих сільськогосподарських холдингів і надалі проводити збільшення та структуризацію активів.

Також, на думку аналітиків, вплине готовність або вимушеність влади піти на продаж тих активів, що ще залишаються у державній власності;  бажання інвесторів чи то місцевих, чи то іноземних, робити якісь значні рухи.

А на останнє значний вплив матиме політична ситуація в країні, переконані в компанії "МТ-Інвест".

Найбільш перспективними у наступному році аналітики називають фармацевтику та так-звані "високотехнологічні" компанії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: