"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд оприлюднив економічну ціну відмови від євроінтеграції

Вівторок, 24 грудня 2013, 09:45

Відмова від підписання у Вільнюсі угоди про асоціацію з ЄС і активізація економічних відносин з Росією не тільки дозволять Україні уникнути втрат в 36,9 мільярда доларів, а й призведуть до припливу валюти на 5,1 мільярда доларів.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на дані Кабміну.

Як наголошується, уряд Миколи Азарова використовує всі доступні способи переконання громадськості в тому, що домовленості з Росією і відмова від угоди про асоціацію з ЄС були неминучі з погляду економічних інтересів України.

Вчора в Кабміні оприлюднили слайди, в яких говориться, що підписання СА призвело б до втрат у розмірі 36,9 млрд доларів наступного року. Рішення "відкласти підписання" забезпечить вигоду в 5,1 млрд доларів.

Реклама:

І якщо в першому випадку золотовалютні резерви Національного банку до кінця 2014 року не зміняться з нинішнього рівня в 18,8 млрд доларів, то в другому випадку вони зростуть до 24 млрд доларів. Автор цих розрахунків не вказаний.

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі та Інституті економіки та прогнозування НАН України повідомили, що вони не проводили подібні розрахунки.

Незважаючи на різницю між двома сценаріями в 42 млрд доларів, втрати України саме від створення зони вільної торгівлі з ЄС неназвані експерти оцінили всього в 1 млрд доларів. Дефіцит торгівлі з Євросоюзом у разі підписання СА зріс би до 11 млрд доларів.

Платежі за російські енергоносії враховані двічі: і в платежах за газ, і в сальдо торгівлі з країнами Митного союзу. Зниження цін на газ призведе до зменшення газових платежів з 10 млрд доларів до 6,5 млрд доларів.

При цьому скасування обмежень у торгівлі з МС і невведення нових санкцій стосовно України зменшать негативне сальдо торгівлі з країнами МС з 15 млрд доларів до 5 млрд доларів. У січні-жовтні 2013 дефіцит України в торгівлі товарами з МС становив 6,48 млрд доларів, тобто за підсумками нинішнього року може перевищити 7,5 млрд доларів.

Це означає, на думку експерта, що санкції з боку Митного союзу обійшлися б Україні ще в 7,5 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!