Morgan Stanley продав " Роснефти" нафтовий бізнес

Понеділок, 23 грудня 2013, 09:50

Американський банк Morgan Stanley продав "Роснефти" підрозділ, що займається торгівлею , зберіганням та перевезенням нафти.

Про це йдеться в повідомленні Morgan Stanley, пишуть Весті.Економіка.

Як відзначає видання, сторони не розголошують фінансову сторону угоди.

"Роснефть" отримає 49% акцій компанії Heidmar Holdings LLC, яка управляє флотом з майже 100 танкерів, що належать різним власникам.

Реклама:

Угода передбачає виконання попередніх угод щодо закупівлі та постачання нафти, використанню міжнародної мережі нафтосховищ, а також інвестицій в акціонерний капітал.

"Роснефти" перейде приблизно 100 менеджерів: третина адміністративного персоналу, що працює в сировинному бізнесі Morgan Stanley в США, Британії та Сінгапурі.

При цьому Morgan Stanley збереже трейдинговий бізнес, частку в американській TransMontaigne , яка займається поставками нафтопродуктів на південному сході США. Банк продовжить торгувати природним газом, електроенергією, збереже частки в генеруючих компаніях.

Угода підлягає схваленню американським Агентством з іноземних інвестицій (Committee on Foreign Investment in the United States), яке може блокувати угоди, що суперечать інтересам національної безпеки США. Сторони мають намір закрити операцію в другому півріччі 2014 року.

"Роснефть" в разі схвалення операції зможе розширити свій бізнес з торгівлі нафтою, вступивши в конкуренцію з найбільшими світовими трейдерами Glencore і Vitol, пише The Financial Times.

Зокрема, торговими операціями займаються британська BP, англо-голландська Royal Dutch Shell, французька Total і саудівська Saudi Aramco.

Morgan Stanley давно мав намір продати частину сировинного бізнесу, так як рентабельність капіталу в цій області знизилася до менше 5%, це найнижчий показник серед усіх трейдингових підрозділів банку.

За даними The Wall Street Journal, угода дозволить Morgan Stanley прибрати з балансу приблизно 4 млрд доларів і скоротити резерви, створені під ці активи.

Morgan Stanley і Goldman Sachs багато років займаються сировинним трейдингом, але в останні п'ять років доходи від трейдингу знижуються, скоротившись приблизно до 700 млн доларів з майже 3 млрд доларів в 2008 році.

За відомостями аналітичної компанії Coalition, сукупна виручка десяти провідних банків США в сировинному секторі становила в 2012 році 6 млрд доларів, що на 22% нижче за показник в 2011 році.

За дев'ять місяців 2013 сукупна виручка впала ще на 18%. У 2008 році, коли ціни на нафту досягали пікових значень, виручка досягла 14,1 млн доларів.

Інтерес провідних банків США до торгівлі сировиною знизився також через більш пильну увагу регуляторів до діяльності банків в цій галузі. JPMorgan Chase & Co. може продати свій сировинний підрозділ за 3,3 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: