МВФ дав низьку оцінку діям української влади

Понеділок, 23 грудня 2013, 08:37

Діяльність уряду посилила економічні проблеми України. 

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, Міжнародний валютний фонд у п'ятницю оприлюднив прес-реліз за підсумками засідання ради директорів. І хоча рада засідала ще 16 листопада, складність ситуації в Україні затягла узгодження релізу, пояснило джерело у фонді.

У МВФ заявляють, що політика української влади залишається "непереконливою" , створює внутрішні і зовнішні дисбаланси в економіці країни, наслідком яких стало поглиблення рецесії.

Реклама:

Як приклад вказана жорстка монетарна політика з підтримки стабільності курсу. Вона призвела до зростання дефіциту платіжного балансу, до зменшення валютних резервів та конкурентоспроможності.

"Високий дефіцит платіжного балансу і несприятливі умови на зовнішніх ринках чинили тиск на золотовалютні резерви, які опустилися нижче рівня 2,5 місяців імпорту на кінець жовтня", - повідомили в МВФ.

Крім лібералізації курсу, фонд радить владі вжити заходів щодо скорочення субсидій у "неефективному" енергетичному секторі, зміцнення банківського сектора та підвищення конкурентоспроможності економіки.

За підсумками 2013 дефіцит держфінансів досягне 5,7% ВВП (у 2012 році - 4,5%). У 2014 році дефіцит реально знизити до 4,6%, але це зажадає бюджетної консолідації, включаючи обмеження бюджетних витрат, у тому числі зростання пенсій і зарплат у бюджетному секторі, а також підвищення ефективності держзакупівель.

Прикладом позитивних реформ в МВФ називають збільшення капіталізації українських банків, а також зниження їх залежності від валютних ризиків. Нацбанку запропоновано не зупинятися на досягнутому, продовжувати незалежний аудит вразливих банків і розробляти плани на випадок кризових ситуацій.

"Підтримання фінансової стабільності не залишає місця для благодушності", - вважають експерти МВФ.

Одночасно МВФ вкотре погіршив прогнози розвитку української економіки.

Цього року МВФ очікує її спад на 0,3% (до цих пір в МВФ допускали зростання на 0,4%), а темпи відновлення економіки в 2014 році виявляться всього 1%, що нижче попереднього прогнозу в 1,5%. На тлі прискорення споживчої інфляції до 1,6% номінальний ВВП наступного року становитиме 1,5 трлн гривень.

"Проте ці перспективи пов'язані зі значним ризиком, що походить від непослідовної політики і підвищеної політичної та економічної невизначеності в останні тижні", - наголошується в заяві.

Як уточнює виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, ці прогнози були зроблені, швидше за все, до останніх українсько-російських домовленостей.

"Відкриття кредитної лінії в 15 млрд доларів має пожвавити зростання економіки, нехай навіть таке зростання не призведе до її оздоровлення", - відзначає експерт.

Російська кредитна лінія в обсязі 15 млрд доларів порівнянна з очікуваною третьою лінією кредиту МВФ. Тому зауваження фонду тепер втратили свою актуальність для України.

У п'ятницю прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що у Кабміна "зараз немає абсолютно ніякої необхідності звертатися за кредитом в МВФ".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!