Російські мільярди можуть стати пасткою для України

Субота, 21 грудня 2013, 14:16

Виділення Росією фінансування Україні насправді обертається для України "тортом для діабетика".

Про це у своїй статті пише редактор відділу макроекономіки ZN.UA Юрій Сколотяний.

На його думку, така фінансова підтримка лише дестимулює українську владу від проведення давно "перезрілих" непопулярних структурних реформ в економіці.

"Поява значного валютного ресурсу у влади перед президентськими виборами робить гіпермаловирогідним як перехід до політики гнучкішого курсоутворення (що багаторазово збільшує девальваційні ризики), так і спроби розгребти завали в енергосекторі і комунальній сфері. Безвідповідальність у бюджетній політиці може тільки посилитися, особливо через необхідність загравання з електоратом", - йдеться в статті.

Реклама:

На думку автора, "будучи напевно спрямованими на консервацію існуючого статус-кво економічних відносин в країні, проїдання і підкуп виборців перед виборами, ці гроші закладають найпотужнішу девальваційно-дефолтну бомбу на 2015 рік і далі".

Крім того, підкреслює автор, виділення кредитів порціями означає, що Кремль зможе постійно накладати вето на некомфортні для себе рішення України.

"Не кажучи вже про те, що у разі загострення макроекономічних викликів, що стоять сьогодні і перед самою Росією (на тлі уповільнення економіки, проблем в пенсійній системі, через які були "конфісковані" накопичувальні заощадження громадян, і т.д.), обіцянки можуть виявитися невиконаними", - наголошується в матеріалі.

За підрахунками експертів, у разі випуску дворічних євробондів під Росію, під кінець 2015 -го Україні доведеться виплачувати 5,4 млрд доларів - це рекордна сума для такого короткого проміжку часу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!