Королевська пропонує новий соцстандарт доходів

П'ятниця, 20 грудня 2013, 15:30

Мінсоцполітики пропонує запровадити новий соціальний стандарт у сфері доходів - раціональний споживчий бюджет.

Про це повідомила міністр соціальної політики Наталія Королевська під час прес-конференції для регіональних ЗМІ.

Відповідний законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії" був ухвалений на останньому засіданні уряду.

За її словами, на сьогодні в Україні визначається лише прожитковий мінімум як базовий соціальний стандарт для визначення мінімальних соціальних гарантій - мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії.

Реклама:

"На відміну від прожиткового мінімуму до раціонального споживчого бюджету можуть бути включені товари більш високої якості, витрати на придбання житла, оздоровлення та відпочинок, обов`язкові платежі та інші витрати. Цей показник може використовуватися для оцінки рівня життя населення, розроблення та реалізації соціальних програм", - зазначила вона.

Міністр пояснила, що введення поняття "раціональний споживчий бюджет" спрямоване на реалізацію статті 4 Закону України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії". Нею передбачена класифікація соціальних нормативів за рівнем задоволення потреб. Зокрема, це "нормативи раціонального споживання" та "нормативи мінімального споживання".

"На сьогодні ці нормативи раціонального споживання не розраховуються", - сказала вона.

Королевська відзначила, що після прийняття відповідного закону Мінсоцполітики спільно з науковими установами та соціальними партнерами буде розроблена і затверджена методологія визначення раціонального споживчого бюджету.

Загалом же, за словами міністра, підтриманий законопроект надасть можливість суттєво підвищити якість послуг у різних сферах, в тому числі і в соціальній, оскільки вводить термін "державні соціальні стандарти послуг".

"Мінсоцполітики вже розроблено 15 проектів державних стандартів соціальних послуг, з них 7 затверджено, решта - проходять апробацію", - повідомила Королевська.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: