Євросоюз втратив найвищий кредитний рейтинг

П'ятниця, 20 грудня 2013, 10:56

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's знизило довгостроковий рейтинг з "AAA" до "AA+".

Про це йдеться в звіті агентства, пишуть "Весті.Економіка" .

При цьому прогноз підвищений з "негативного" ​​до "стабільного".

У повідомленні рейтингового агентства говориться, що зниження рейтингів відображає думку "про загальну слабку кредитоспроможність 28 країн-членів ЄС".

Реклама:

На початку грудня глава відділу суверенних рейтингів S&P Моріц Кремер сказав, що багатьом країнам у ЄС доведеться і далі вирішувати проблему надмірного боргового навантаження.

"Щоб стабілізувати траєкторію свого економічного розвитку в довгостроковому плані, країнам необхідно знову домогтися профіциту платіжного балансу замість поточних дефіцитів. Звичайно, цього не можна домогтися в одну мить. Йдеться про тривалий процес, а не якісь одномоменті рішення. Ряд країн вже почали працювати в цьому напрямку, але їм все ще належить виконати дуже багато роботи, щоб повернути собі конкурентоспроможність", - заявив він.

Зниження рейтингу послідувало після скорочення рейтингів інших країн ЄС в останні роки, включаючи Францію, Італію та Іспанію, а боргова криза збільшила напруженість в регіоні. В даний час тільки шість країн регіону мають найвищий кредитний рейтинг.

При цьому країни з найвищим рейтингом скоротили внесок до загального бюджету ЄС в порівнянні з 2007 рком практично в три рази, зараз їх частка становить тільки 31,6%.

"Ми вважаємо, що фінансовий профіль ЄС погіршився, і що згуртованість між членами ЄС зменшилася, - відзначають експерти S&P. - Бюджетні переговори ЄС стали більш складними".

Рейтинг може бути підвищений, якщо буде зафіксовано поліпшення кредитоспроможності, але негативний тиск на рейтинги може надати більш значне погіршення кредитоспроможності і додаткове затягування переговорів.

І ці фактори можуть призвести до бажання деяких країн вийти зі складу ЄС, не виключають у рейтинговому агентстві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!