Україна стримує зростання дефіциту платіжного балансу

Понеділок, 2 грудня 2013, 09:15

Платіжний баланс України за підсумками жовтня скоротився ще майже на 0,5 мільярда доларів і досяг 1 мільярда доларів.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на повідомлення Нацбанку.

Згідно з повідомленням НБУ, в жовтні від'ємне сальдо платіжного балансу cтановило 492 млн доларів. Місяцем раніше відтік валюти з країни був у п'ять разів менше - 105 млн доларів.

Проте навіть тоді цей показник не враховував заборгованість, що накопичується з оплати імпортного природного газу - ці борги в структурі платіжного балансу визначалися як приплив валюти за статтею "інший капітал", говорили експерти.

Реклама:

Позитивною новиною жовтня стало зростання експорту українських товарів за кордон з 5,3 млрд доларів до 5,7 млрд доларів, пише видання.

В аналітичному огляді НБУ це зростання пояснюється відновленням ділової активності на Близькому Сході, що призвело до збільшення попиту на продукцію металургії.

Приплив коштів за фінансовим рахунком знизився з 2,08 млрд доларів до 1,43 млрд доларів.

Як пише видання, продовжується відтік прямих іноземних інвестицій - у жовтні інвестори вивели з України 82 млн доларів. В основному валюта надходила у вигляді кредитів: бізнес збільшив кредитний портфель на 173 млн доларів (місяцем раніше на 496 млн доларів), держсектор - на 18 млн доларів, тоді як банки скоротили її на 42 млн доларів.

Баланс утримує приплив валюти за статтею платіжного балансу "інший капітал".

Якщо у вересні його надійшло 949 млн доларів, то в жовтні - 1,46 млрд доларів.

Як і місяцем раніше, таке зростання було викликане накопиченням заборгованості за імпортний газ. Якщо за підсумками вересня сума визнаного НАК "Нафтогаз України" боргу становила 700 млн доларів, то після консультацій з "Газпромом" він зріс до 1,3 млрд доларів.

Важливим фактором стримування відхилення курсу гривні до долара не більше ніж на 1% на місяць залишається низький попит на готівкову іноземну валюту.

Минулого місяця населення вивело з банків 241 млн доларів, тоді як місяцем раніше - 629 млн доларів.

Офіційно платіжний баланс залишається профіцитним. Згідно зі звітом НБУ, за підсумками десяти місяців приплив валюти в країну становить 1,05 млрд доларів. Однак якщо погасити заборгованість за газ, реальний платіжний баланс країни стане дефіцитним - близько 250 млн доларів. Це чинитиме тиск на розмір резервів НБУ, як і виплати перед МВФ.

У жовтні Нацбанк направив фонду 651 млн доларів. У результаті обсяг його золотовалютних резервів впав до рівня 20,6 млрд доларів, що забезпечує фінансування експорту лише протягом 2,5 місяців. Виплати МВФ проводилися і в листопаді: Нацбанк направив 740 млн доларів, а Мінфін - 190 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: