"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія вимагає включити рубль в першу групу класифікатора НБУ

Четвер, 19 грудня 2013, 09:06

Домовленості президентів України і Росії серед іншого покликані спростити проведення зовнішньоекономічних операцій в російських рублях.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, однією з домовленостей, досягнутих в ході останнього візиту до Москви президента Віктора Януковича, стала обіцянка включити російський рубль до першої групи класифікатора іноземних валют та банківських металів Нацбанку України.

Українсько-російська міждержавна комісія 17 грудня доручила урядам двох країн врегулювати це питання інвестиційного, фінансового та галузевого співробітництва, про яке сторони домовилися ще 15 жовтня в Калузі. Тоді питання розширення першої групи класифікатора валют НБУ обговорювалося в ході зустрічі прем'єр-міністрів, пише видання.

Реклама:

Примітно, що вимога НБУ щодо обов'язкового продажу 50% валютної виручки стосується як надходжень у валютах першої групи, так і рублях.

Ще два роки тому Україна пообіцяла Росії проводити розрахунки за газ у російських рублях. Про це тодішній глава НБУ Сергій Арбузов (нині перший віце-прем'єр) домовлявся з в.о. міністра фінансів РФ Антоном Сілуановим, керівництвом центробанку РФ і ВАТ "Газпром". Це повинно було дозволити НАК "Нафтогаз України" оплачувати імпорт газу в рублях, проте такий механізм не став вигідним для НАК.

До першої групи класифікатора НБУ належать валюти, які "широко використовуються для проведення платежів за зовнішньоекономічними операціями". Їх також дозволено включати в золотовалютні резерви країни.

 До цієї групи відносяться 11 валют (включаючи євро, фунти стерлінгів, долари США та Австралії, швейцарські франки і японські ієни).

Водночас в цю групу входять спеціальні права запозичення (SDR) МВФ, а також банківські метали: золото, срібло, паладій і платина.

Російський рубль відноситься до другої групи класифікатора, до якої входять вільно конвертовані валюти, які не мають широкого використання при розрахунках за зовнішньоекономічними контрактами. Останній раз класифікатор валют переглядався Нацбанком ще в 2002 році.

Включення рубля в першу групу спростить приплив російських інвестицій в країну.

Раніше представники російських банків неодноразово заявляли про користь такого кроку.

Якщо Нацбанк виконає прохання Росії і включить рубль в першу групу класифікатора, то це дозволить НБУ провести з центробанком РФ обмін національними валютами (своп-операція), наростивши золотовалютні резерви країни. Нацбанк має досвід свопу з Китаєм, чия валюта належить до другої групи класифікатора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!