"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ештон: угоди Путіна-Януковича євроінтеграції України не завадять

Середа, 18 грудня 2013, 20:07

Угоди Путіна-Януковича, підписані президентами 17 грудня, не заважають розвитку відносин України та ЄС.

Про це заявила Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президент Єврокомісії Кетрін Ештон, передає Інтерфакс-Україна.

"Ці угоди, з моєї точки зору, не унеможливлюють наше просування вперед, ми говоримо кожні кілька годин, що ми готові підписати Угоду про асоціацію. Робота зроблена", - сказала вона в Брюсселі під час позачергового засідання комітету ЄП з питань закордонних справ, на якому Ештон доповідала про результати минулого засідання Ради ЄС з питань закордонних справ.

"Я сподіваюся, що Україна буде продовжувати шлях, який, як запевнив мене Янукович, вони хочуть продовжувати, а ми й далі будемо посилати месиджі, що ми готові це зробити", - зазначила дипломат.

Реклама:

При цьому вона закликала подивитися, що "відбудеться в наступні кілька днів".

Верховний представник також розповіла депутатам ЄП про зміст своїх розмов із президентом України під час двох зустрічей у Києві.

"Я повторю, що Янукович сказав мені. Він сказав: "Я хочу це підписати. Вся моя політична кар'єра присвячена тому, щоб привести Україну до цієї Угоди. Це те, що я хочу зробити". Це те, що він постійно говорив", - сказала вона.

Крім того, Ештон додала, що глава української держави також говорив про проблеми.

"Він їх описав, як короткострокові економічні проблеми, перед якими стоятиме його країна. Він також визнав, і ми з цим не сперечаємося, що йому потрібні хороші відносини з Росією. Це не "або" "або". Це "і". Йому потрібні хороші відносини з Росією, ми хочемо сильних відносин з Росією, вони торгували з Росією, і це повинно продовжуватися", - конкретизувала верховний представник.

Говорячи про минуле засідання Ради ЄС з питань закордонних справ, Ештон констатувала, що міністри "знову підтвердили готовність підписати Угоду про асоціацію з глибокою та всеосяжною зоною вільної торгівлі, щойно Україна буде готова і виконає умови".

"Ми віримо, що ця Угода - найкращий спосіб відповісти на економічні виклики і прокласти дорогу в довгострокове економічне майбутнє. Воно також надішле справжній сигнал міжнародному ринку, міжнародним фінансовим інституціям. Це також калька для проведення економічних і політичних реформ", - підкреслила вона.

Крім того, за словами Ештон, міністри "вітали публічну підтримку політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС такою великою кількістю людей в Україні".

"На обох моїх зустрічах з президентом України він підтвердив своє бажання підписати Угоду, і ми обговорили в деталях виклики, перед якими стоїть Україна. Ми готові взяти участь і допомогти в пошуку виходу з поточної політичної ситуації і допомогти в діалозі", - знову наголосила європейський дипломат.

Ураїнська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!