За підсумками 2013 року аграрії ставлять Присяжнюку "двійку"

Середа, 18 грудня 2013, 18:51

Дії Міністерства аграрної політики не принесли ніякого позитиву для ринку, за підсумками року роботу аграрного блоку уряду можна оцінити лише на "двійку".

Про це повідомив голова Української аграрної асоціації Володимир Макар, передає прес-служба відомства.

За його словами, перед Міністерством аграрної політики в 2013 році стояло завдання спростити процедури видачі дозвільних документів - у результаті лише виросли неофіційні платежі.

"Аграрним блоком уряду було обіцяно залучення 3 мільярдів доларів іноземних інвестицій у сільське господарство", - заявив Макар.

Реклама:

За фактом, за даними Укрстату, за 9 місяців поточного року обсяг прямих іноземних інвестицій в сільське господарство та виробництво харчової продукції становив лише 272 млн доларів.

"Замість повноцінної земельної реформи - спроби створення монополіста на ринку землі. Замість підтримки аграрного сектора - спроби збільшити податкове навантаження. Замість стратегії розвитку АПК - документ - пустушка", - повідомляє голова УАА.

Він також зазначив, що єдиний високий результат, який показав АПК, - високий урожай. Однак ніякого відношення МінАПК до нього не має. Більш того, міністерство жодним чином не компенсувало драматичне падіння доходів аграріїв через зниження закупівельних цін.

"Зараз звучать пропозиції ще й в 2014 році не повертати ПДВ експортерам зерна, тобто знову забрати в аграріїв близько 10 млрд гривень. Ніякого позитиву для ринку всі ці дії не несуть", - сказав Макар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: