Знижка на газ може зменшити дефіцит "Нафтогазу" до 1,4 мільярда - Fitch

Середа, 18 грудня 2013, 16:52

Знижка "Газпрому" за незмінних тарифів для населення і ТКЕ зменшить дефіцит "Нафтогазу" в 2014 році до 1,4 мільярда доларів.

Таку думку висловили експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch, передає "Інтерфакс-Україна".

"Нова угода між Росією і Україною про ціну на газ передбачає 268,5 доларів за тисячу кубометрів. При незмінних цінах і обсягах реалізації, це зменшить дефіцит в 2014 році до 1,4 млрд доларів, який "Нафтогазу"як і раніше буде необхідно фінансувати", - йдеться в звіті агентства.

Fitch вказує, що тарифи для населення і комунальних компаній не переглядалися з серпня 2010 року з огляду політичного тиску.

Реклама:

За оцінками агентства, в 2013 році закупівлі газу "Нафтогазом" у "Газпрому" можуть досягти 13 млрд кубометрів по 400 доларів за тисячу кубометрів, з яких 8 млрд кубометрів будуть реалізовані комунальним компаніям по 95 тисяч доларів, що призводить до збитків майже 2,5 млрд доларів.

Агентство відзначає, що "Нафтогаз" має обмежений доступ до ринків боргового фінансування і продовжує покладатися на державні субсидії або інші форми підтримки для виконання своїх зобов'язань, сумарний обсяг яких в 2013 році збільшиться до 2,3 млрд доларів з 1,2 млрд доларів в минулому році.

Як повідомлялося, Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента НАК "Нафтогаз України" "CCC" і його рейтинг його гарантованих державою єврооблігацій на 1,595 млн  доларів з погашенням у вересні 2014 року на рівні "B-".

"Рейтинги Нафтогазу продовжують відображати думку Fitch, що дефолт є реальною можливістю зважаючи на збереження слабких операційних і фінансових показників компанії, а також схильності політичних ризиків", - йдеться в повідомленні агентства.

Fitch відзначає, що в принципі позитивно оцінює надану "Газпромом" 35% знижку на газ, однак хотіло б проаналізувати всі деталі угоди для більш точного виводу.

"Своєчасна фінансова підтримка від уряду України, єдиного акціонера компанії, продовжує відігравати ключову роль для платоспроможності "Нафтогазу", і ми вважаємо, що без такої підтримки компанія, ймовірно, допустила б дефолт", - зазначено в повідомленні агентства.

На думку Fitch, виручка "Нафтогазу" від транзиту газу буде поступово скорочуватися в середньостроковій перспективі, у міру збільшення завантаження Північного потоку.

Агентство також відзначає, що рівень фінансової прозорості у "Нафтогазу" залишається низьким, але достатнім для підтримки поточних рейтингів. Компанія планує опублікувати консолідовану звітність за 2012 рік у січні 2014 року, а інше розкриття інформації залишається обмеженим.

Згідно з даними Fitch, на 30 вересня 2013 консолідований борг НАК становив 7 млрд доларів, з яких 3,3 млрд доларів підлягали сплаті в 2014 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: