Міністри фінансів ЄС домовилися про оплату ліквідації банків

Середа, 18 грудня 2013, 14:05

Міністри фінансів єврозони змогли узгодити деякі деталі плану ліквідації банків, підготувавши грунт для створення "Банківського союзу" єврозони, який повинен відродити довіру у фінансовому секторі і підтримати зростання.

Про це пише Reuters.

Як повідомляється, провівши більше п'яти років в умовах фінансового шторму, Європа хоче завершити найбільший проект з моменту введення євро - концепцію одночасного нагляду за банками та вирішення їх проблем.

"Для ухвалення євро фінансовими ринками банківський союз дуже важливий" , - сказала канцлер Німеччини Ангела Меркель у вівторок.

Реклама:

Важлива частина проекту - де взяти гроші для ліквідації банків - була узгоджена рано вранці в середу після семи годин переговорів.

Ця домовленість підвищує шанси на те, що загальна угода про те, що робити з проблемними банками, буде досягнута вчасно, до терміну, позначеному Меркель, і збільшує ймовірність того, що реформа стане реальністю в 2015 році.

Згідно з цим договором, банки нададуть гроші для оплати закриття збанкрутілих кредитних організацій, що дасть приблизно 55 мільярдів євро (76 мільярдів доларів) за 10 років, зібраних в Єдиному фонді вирішення проблем.

Однак до тих пір, якщо грошей буде недостатньо, уряди зможуть стягувати більше зборів з банків. Якщо цього буде недостатньо, можна додавати державні кошти.

Якщо в уряду не буде вистачати грошей, він зможе зайняти їх у фонду допомоги єврозони ESM, як зробив іспанський уряд для рекапіталізації своїх банків в 2012 році.

У перехідному періоді буде доступно проміжне фінансування, як з національних джерел, з використанням банківських зборів, так і з ESM, відповідно до узгоджених процедур", - йдеться в проекті заяви міністрів фінансів.

Після фази накопичення коштів, в 2025 році, коли Єдиний фонд вирішення проблем (SRF) буде наповнений, додаткові гроші для екстреного фінансування можуть залучатися самим SRF допомогою запозичень.

Міністри вже домовилися про інше важливе положення для банківського союзу, зробивши Європейський центробанк контролером найбільших банків регіону з кінця 2014 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!