"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Обсяг активів на балансі американського центробанку досяг 4 трильйонів

Вівторок, 17 грудня 2013, 20:31

Згідно з офіційними даними станом на 11 листопада, обсяг активів на балансі ФРС США досяг рівня в 3,99 трильйона доларів.

Про це повідомляють "Вести.ru".

За інформацією видання, у вересні 2012 року, коли було оголошено про запуск третього раунду програми кількісного пом'якшення, обсяг активів на балансі ФРС становив 2,82 трлн доларів.

При своїх поточних розмірах обсяг балансу ФРС США вже перевищує ВВП Німеччини, яка посідає четверте місце у світі за даним показником. Розмір балансу активів продовжить рости, щомісячний обсяг програми купівлі активів становить 85 млрд доларів.

Реклама:

Ризики, які асоційовані з даним процесом, турбують все більше експертів та інвесторів.

Колишній віце-голова ради керуючих ФРС Дональд Кон недавно висловився на цю тему:

"Чиновники ФРС відчувають певний дискомфорт при думці про те, що портфель активів ФРС може рости практично без будь-яких обмежень. Дискомфорт полягає в усвідомленні потенційних ризиків для стабільності фінансової системи".

Як наголошується, різке збільшення обсягу активів на балансі ФРС відбулося в період керівництва Бена Бернанке - в якості відповіді в боротьбі з кризовими явищами у фінансовому секторі і економіці США. З 2008 року портфель активів ФРС зріс майже в 4 рази.

У вівторок починається передостаннє засідання Федерального комітету з відкритого ринку під головуванням Бернанке. Згідно з більшістю прогнозів - як економістів, так і самих чиновників ФРС - темпи купівлі активів надалі будуть сповільнюватися.

Однак незалежно від результату цього засідання, загальний курс з "м’якої" монетарної політики в США буде продовжений - Джанет Йеллен, яка змінить Бернанке на чолі ФРС в лютому 2014 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: