Думка експерта: Обсяг депозитів зріс, незважаючи на політичну кризу

Вівторок, 17 грудня 2013, 18:22 -

У листопаді 2013 року обсяг депозитів зріс на 5,1 мільярда незважаючи на політичний фон.

Таку думку "Економічній правді" висловила старший аналітик Dragon Capital Анастасія Туюкова.

"Як і раніше спостерігався приплив гривневих коштів, як в сегментах фізичних, так і юридичних осіб. Водночас валютні заощадження скоротилися в місячному вираженні", - відзначає експерт.

За її словами, динаміка депозитів у листопаді нагадувала жовтневу, при цьому депозити фізосіб демонстрували стійке зростання.

Реклама:

"Кредитний портфель також збільшився в листопаді на 14,8 мільярда гривень або на 1,7%, показавши найістотніше місячне зростання в абсолютному вираженні з кінця 2008 року, що як і раніше забезпечив корпоративний сегмент", - заявила Туюкова.

В цілому, за її словами, динаміка в листопаді була досить позитивною. Проте, ймовірно, груднева статистика виявиться під негативним впливом політичної нестабільності в країні.

"Ми прогнозуємо подальше підвищення процентних ставок за депозитами і кредитами в гривні і випереджаюче зростання валютних депозитів за рахунок конвертації гривневих внесків в сегменті фізичних осіб. Залишаються побоювання щодо вилучення вкладниками депозитів з банків", - сказала Туюкова.

Вона також зазначила, що каталізатором даного явища може стати політична криза внаслідок імітації владою діалогу з суспільством і ухилення від проведення необхідних реформ на тлі крихкого економічного становища країни.

"Новини про проблеми з обслуговуванням платежів в одному з банків можуть запустити процес відтоку вкладів, на зразок ситуації під час Помаранчевої революції в листопаді-грудні 2004 року або в жовтні 2008 року, коли НБУ був змушений ввести заборону на дострокове розірвання депозитних договорів", - вважає експерт.

За її словами, мораторій на зняття депозитів безумовно знизить ризики для банків, однак повністю не вирішить проблему: попередній мораторій, що діяв з жовтня 2008 року по травень 2009 року, не зміг запобігти відтоку чверті внесків за 4 квартал 2008 року та 1 квартал 2009 року, які повністю повернулися в систему лише через 15 місяців.

"Також небезпечно виглядає співвідношення гривневих депозитів до валютних резервів країни, що важливо для аналізу наслідків перекладу гривневих депозитів у валютні вклади через наростаючі девальваційні очікування", - заявила Туюкова.

Так, частина гривневих вкладів істотно зросла за останні роки, при цьому валютні резерви НБУ скоротилися. Зараз гривневі вклади населення досягли 250 млрд гривень, при цьому валютні резерви НБУ порядку 19 млрд доларів - тобто навіть без урахування першочергових валютних витрат на виплати зовнішнього боргу та обслуговування імпорту, рівень резервів зіставно низький.

"Структура самої банківської системи змінилася не в кращий бік в останні роки: внаслідок ослаблення глобальної економіки після 2008-2009 років, а також погіршення внутрішнього інвестиційного клімату, присутність європейських банків в Україні істотно знизилася. Що відповідно означає зниження обсягів підтримки у разі кризи", - говорить аналітик.

Вона також зазначає, що ті, хто залишився в Україні, часто не мають можливості підтримувати свої установи в період турбулентності. Ситуація сьогодні залишається серйозною, але є висока ймовірність, що колективний розум українського бізнесу посприяє ухваленню правильних рішень і зможе найближчим часом стабілізувати ситуацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: