Без допомоги ЄС та Росії Україні загрожує дефолт - експерт

Вівторок, 17 грудня 2013, 10:24

Згідно з закритими оцінками західних експертів, "без сторонньої допомоги Україну приблизно через шість тижнів чекає дефолт".

Про це розповіло кореспонденту "Комерсант-Україна" високопоставлене джерело в одній із провідних західних країн.

Як зазначається, через півтора місяці - 30 січня 2014 року - Україна повинна буде перерахувати Міжнародному валютному фонду 620 млн доларіву рахунок сплати свого боргу.

17 грудня президент Віктор Янукович відвідає Москву, де візьме участь у засіданні україно-російської міждержавної комісії.

Реклама:

За даними дипломатичних джерел видання, ознайомлених із ходом переговорів, Київ сподівається отримати близько 15 млрд доларів, суттєву знижку на газ, додаткові інвестиції у спільні проекти у військово-промисловій, авіаційній, космічній і енергетичній сфері й доступ до російського оборонного замовлення. 

Раніше помічник президента РФ Андрій Бєлоусов не виключив, що в Київ звернеться до Москви із проханням про кредит, і він буде оперативно наданий. 

Між тим, напередодні у Брюсселі пройшла зустріч міністрів закордонних справ країн Євросоюзу, на якій обговорювалася й ситуація в Україні.

За словами співрозмовника газети, ЄС готовий почати "конкретні кроки", щоб допомогти Україні подолати економічні труднощі. Раніше Брюссель виключав надання Києву фінансової допомоги.

"Євросоюз готовий сприяти модернізації України на базі угоди про асоціацію, включаючи допомогу в отриманні кредиту від МВФ, підключення інших міжнародних інститутів, а також допуск України до участі в програмах фінансової підтримки ЄС. Але, зрозуміло, лише у випадку підписання угоди про асоціацію й створення зони вільної торгівлі з ЄС", - пояснило джерело.

"Наша пропозиція про підписання угоди про асоціацію й створення зони вільної торгівлі з Україною як і раніше в силі. На "паузу" поставлені лише переговори Штефана Фюле й віце-прем'єра Сергія Арбузова. М'яч – на українській стороні: вона повинна подати нам чіткий сигнал і дати тверді гарантії того, що цього разу доведе до кінця те, про що ми з нею домовлялися", - сказав співрозмовник видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!