Протести в Україні посилюють тиск на кредитоспроможність країни - Fitch

Понеділок, 16 грудня 2013, 17:36

Тривалі і масштабні народні протести в Україні можуть призвести до різкого збільшення попиту на валюту, скорочення припливу інвестицій, а також сприяти виведенню капіталу з країни.

Таку думку висловили експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings, передає "Інтерфакс-Україна".

Як наголошується в прес-релізі Fitch, в сукупності ці фактори можуть прискорити скорочення золотовалютних резервів України і підсилюють ризик безладної девальвації гривні.

При цьому агентство зазначає, що навіть за умови швидкого згортання протестів в Україні політична криза навряд чи піде на спад.

Реклама:

Чинному уряду, перед яким стоїть завдання одночасного посилення співпраці з ЄС та налагодження відносин з РФ, буде складно відповідати на такий дипломатичний виклик. У разі ж відставки Кабміну не вдасться уникнути політично невизначеної паузи, викликаної необхідністю формування його нового складу.

У свою чергу, спроба насильницького розгону Евромайдана загрожує розколом уряду, який втратить підтримку найбільших українських бізнесменів, підкреслюють експерти Fitch.

За даними агентства, поточний рейтинг України "В-" досить стійкий до фактору народних хвилювань.

У той же час, наголошується в повідомленні, головне питання полягає в ступені впливу політичної кризи на здатність країни обслуговувати свої зовнішні зобов'язання на тлі подальшого скорочення резервів Нацбанку.

Коментуючи озвучені президентом Віктором Януковичем наміри відновити переговори з Міжнародним валютним фондом, експерти рейтингового агентства вважають малоймовірною можливість згоди влади країни на всі висунуті Фондом вимоги.

При цьому в Fitch відзначають, що кредит МВФ дозволив би Україні рефінансувати свої зовнішні зобов'язання на 2014-1205 роки і сприяв би якнайшвидшому відновленню її економіки.

У повідомленні також наголошується, що можливе надання Росією позики Україні навряд чи дозволить останній повністю усунути існуючі ризики фінансування, зате з великою часткою ймовірності посилить політичну кризу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: