"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українці почали рідше брати гривневі кредити

Понеділок, 16 грудня 2013, 09:36

У листопаді населення привернуло у банків мінімальний за останні півроку обсяг гривневих кредитів - 1,4 мільярда гривень.

Про це пише "Комерсант-Україна".

У листопаді попит українців на гривневі кредити знизився: за місяць вони позичили у банків на 1,4 млрд гривень більше, ніж погасили свої борги, повідомили в п'ятницю в НБУ. Це один з мінімальних показників приросту роздрібного кредитного портфеля в цьому році.

Менше кредитів в Нацбанку видали лише в лютому (0,6 млрд гривень) і березні (1,3 млрд гривень). У вересні-жовтні гривневий кредитний портфель зріс на 2,1 млрд гривень на місяць, пік був у червні - 7 млрд гривень.

Реклама:

З початку року портфель зріс на 19,9 млрд гривень (+20%).

Валютний портфель, як і колись, знижувався - у листопаді на 2,8 млрд гривень (-3,9%), а з початку року - на 15,1 млрд гривень (-18,1%).

Валютний роздрібний портфель скорочується з 2009 року, однак якщо в попередні чотири роки він зменшувався на 26-29 млрд гривень на рік, то за 11 місяців 2013 він скоротився лише на 15,1 млрд гривень.

Попит на фінансування з боку населення залишається високим, запевняють банкіри.

Сегмент обслуговування населення зростає за рахунок споживчого кредитування. На кінець жовтня на частку споживчих кредитів припадало майже 70% від загального роздрібного портфеля, в тому числі автокредити, - 136 млрд гривень (решта - іпотека).

Більше третини споживчих - це позики, видані на термін до року. Однак якщо торік банки робили ставку на кредити на покупку товарів і кредити готівкою, то зараз в центрі уваги кредитні карти і овердрафти за зарплатними картками, борги за якими погашаються за кілька місяців. Це не дає великий приріст портфеля при прискореній видачі кредитів.

Крім того, незначний приріст можна пояснити списанням і продажем проблемних активів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: