"Політична криза" скоротить ВВП в 2014 році ще на 2-3% - експерти

Субота, 14 грудня 2013, 15:42

Якщо політична криза не буде врегульована до кінця грудня, в 2014 році ВВП знизиться на 1,5-2%, а якщо ж вона триватиме ще і на початку наступного року, економіка може скоротитися на 4-5%.

Таку думку в коментарях ZN.UA висловив екс-заступник голови НБУ, екс-заступник міністра фінансів Олександр Савченко.

"Це пов'язано як з подорожчанням кредитних ресурсів, так і з негативними настроями інвесторів. Час працює проти економіки і фінансової системи", - підкреслив експерт.

За словами Савченка, якби Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС, вже наступного року ВВП міг би зрости на 1-1,5%, а пізніше - і на 5-6%.

Реклама:

"Це реальна планка, враховуючи рівень розвитку нашої економіки. Крім того, угода істотно полегшило б одержання кредиту від МВФ, в якому, як відомо, першу скрипку грають США і Євросоюз", - констатував фахівець.

Як зазначив екс-міністр економіки, екс-заступник голови НБУ, колишній перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак, політична ситуація каталізує негативні процеси в економіці.

"Президент перестав говорити з народом, а НБУ - зі своїми "суб'єктами". Треба негайно скликати банкірів до антикризової моніторингової групи, разом готувати план, щодня приймати рішення", - описав один з головних пріоритетів, зокрема, для банківської системи Шлапак.

На його думку, в поточних умовах доцільно максимально спростити доступ банків до рефінансування і стабілізаційних позик, але контролювати ситуацію для невиходу відповідних коштів на валютний ринок. При цьому потрібно жорстко припиняти спекулятивні атаки банків на курс, спроби виведення капіталу і т.д. Але й не будь-якою ціною тримати курс: якщо він вийшов на 8,4 -  "нічого страшного, переконаний експерт.

При цьому виконавчий директор НАБУ, голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов підкреслив, що сьогодні ліквідність банківської системи знаходиться на достатньому рівні, а "про введення якихось мораторіїв, заборон і обмежень говорять люди, які не дивляться на основні фінансові показники".

"Після кризи в 2008 році більшість банків створили достатньо істотний запас ліквідності і збалансували активи і пасиви. Якщо ситуація буде загострюватися, НБУ повинен вживати адекватних заходів", - доповнив керівник проектів українського представництва німецької консалтингової компанії zeb / Тарас Тищенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!