Україна погодилася платити більше за кредитом

П'ятниця, 13 грудня 2013, 09:02

Вартість зовнішніх ресурсів для України стає все вище - ставка по кредиту на 750 млн доларів, залученому у вересні, збільшена з 6,5% до 9,5% річних.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, зовнішні ресурси для України дорожчають. Кабінет міністрів підвищив ставку дохідності за синдикованим кредитом на 750 млн доларів, залученому у вересні у кількох банків, на три процентних пункти.

"Спочатку була встановлена ​​ставка в 6,5%, але 4 грудня постановою №892 Кабмін підвищив її до 9,5%", - пише видання.

Реклама:

Рішення про залучення позики було прийнято постановою №592. Спочатку разова комісія була встановлена ​​на рівні 3,02% від суми позики, але 4 вересня вона була знижена до 0,5 % - з 22,65 млн доларів до 3,88 млн доларів.

Після останнього підвищення ставки ця позика стає найдорожчою для України. Досі найвища прибутковість за єврооблігаціями складала 9,25% - у липні минулого року Україна залучила під цю ставку 2 млрд доларів строком на п'ять років.

Залучення грошей під 6,5% річних тоді викликало припущення аналітиків, що кредит був отриманий не на ринкових умовах. Підвищення ставки робить ці ресурси набагато менш привабливими для обслуговування, але більш ринковими.

Втім, уряд все ще зберігає можливість залучати валюту дешевше. Для порівняння, останні розміщення валютних ОВДП з терміном обігу два роки проходили за ставкою 8,75% річних.

Необхідність продовження обслуговування позики за вищою ціною, ніж спочатку оголошувалося, пояснюється відсутністю вигідних альтернатив для залучення грошей на зовнішньому ринку.

Експерти вважають, що нинішнє підвищення вартості ресурсів для України може бути не останнім.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!