"Газпром" підписав контракт на проектування "Південного потоку"

Четвер, 12 грудня 2013, 09:45

Компанія South Stream Hungary Zrt і міжнародний консорціум проектних організацій підписали контракт на виконання проектно-вишукувальних робіт, територіального планування та оцінки впливу на навколишнє середовище угорської ділянки "Південного потоку".

Про це йдеться в повідомленні "Газпрому", пише "Прайм" .

Згідно з повідомленням, у середу в Будапешті відбулася робоча зустріч голови правління ВАТ "Газпром" Олексія Міллера і прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Сторони обговорили широке коло питань двостороннього співробітництва в енергетичній сфері, приділивши особливу увагу проекту "Південний потік".

Реклама:

Було відзначено, що реалізація проекту йде відповідно до графіка, будівництво газопроводу вже ведеться в Росії, Болгарії та Сербії.

У першому кварталі 2014 планується завершити розробку технічних розділів проектної документації для визначення маршруту газопроводу на території Угорщини.

У ході переговорів було підтверджено, що будівництво угорської ділянки газопроводу почнеться в квітні 2015 року, а перші поставки газу до Угорщини - на початку 2017 року.

Нагадаємо, Сербія 21 лютого схвалила закон про надання сербській ділянці "Південного потоку" статусу національного проекту. Росія профінансує будівництво сербської ділянки газопроводу, кошти повернуться з розрахунку тарифу за транзит.

Частка "Газпрому" в компанії складає 51%, частка "Сербіягаз" - 49%. Остаточне інвестиційне рішення за проектом "Південний потік" прийнято 29 жовтня 2012 на загальних зборах акціонерів South Stream Serbia AG.

Вартість проекту "Південний потік" оцінюють в 16 млрд євро (21,5 млрд доларів), з яких 10 млрд євро підуть на будівництво морської ділянки газопроводу по дну Чорного моря. Загальна вартість проектів "Південний коридор" і "Південний потік" складе майже 40 млрд доларів.

Як відомо, Україна виступає проти будівництва "Південного потоку": вона вважає, що Росії потрібно будувати не нові газопроводи, а вкластися у ремонт української ГТС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!