Ющенко: європейський ринок в 12 разів більше за російський

Четвер, 12 грудня 2013, 01:06

Екс-президент Віктор Ющенко вважає, що тільки підписання Угоди з Євросоюзом може дозволити вирішити "хронічні" проблеми української економіки.

Про це він заявив в інтерв'ю "Громадському ТВ".

"В економіці проблема, не як виробити продукцію. В економіці проблема, де її продати. І чим ширший ринок, до нього більше прагнуть. Європейський ринок в 12 разів більше російського ринку. Наприклад, ринок Голландії більше, ніж ринок Росії", - наголошує він.

"І не треба робити таку картинку, що вибудовується стіна якщо ні з металу, то з пластику, і у нас відносин з Росією після підписання Асоціації з ЄС не буде. Це неправда. Буде", - запевняє Ющенко.

Реклама:

За словами екс-президента, не треба також зловживати категоріями "компенсацій".

"Глупо ставити такі питання: якщо ваш паркан поламав сусід, який живе праворуч, щоб це компенсував сусід, який живе зліва. Це підштовхує політиків формувати неправильну позицію", - наголошує він.

Ющенко також зазначає, що місія перехідного періоду в Угоді х ЄС дозволить, щоб не прогнувся державний бюджет, платіжний баланс чи валютні резерви.

"Всі ці лінії допомоги від світових фінансових організацій можуть прийти тільки після політичного рішення цього питання. І самі вирішення проблем цих дисбалансів можливі тільки в контексті Угоди про Асоціацію з ЄС. І тоді МВФ запрацює, і Світовий банк, і ЄБРР", - каже екс-голова держави.

"Коли я слухаю президента, з яким він натхненням говорить про фактори, що ослабляють українську економіку, то складається враження, що він в це вірить. Я думаю, що це помилка. Я думаю, що аргументація була непрофесійною і неглибокою, бо такі аргументи приймати було б великою помилкою", - додає він.

На думку Ющенка, відповідь на те, як вирішити проблеми з корупцією, як відновити демократію, як справитися з платіжним, торгівельним балансом, як бути з бюджетом країни, як налагодити діалог з інвесторами, можливий тільки у випадку підписання Асоціації з ЄС.

Суть же проросійської політики, за його словами, полягає в іншому: "Хлопці, ви нічого не робить і залишайтеся такими, якими ви є. Ми ще вам можемо надати знижку на газ за злочинною угодою. Ми ще вам можемо дати декілька мільярдів на кишенькові витрати, для того, щоб показаво підвищити пенсії чи зарплату. Але нічого не робить". 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: