"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українські олігархи відвертаються від влади - Bloomberg

Середа, 11 грудня 2013, 20:14

У боротьбі за майбутнє України олігархи відвертаються від уряду.

Про це пише Bloomberg.

"Янукович, який проігнорував думку сотні тисяч виборців після непідписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС на користь Росії, тепер втрачає підтримку найбагатших людей держави", - повідомляє видання.

Як зазначає Bloomberg, газета, якою володіє український мільярдер Віктор Пінчук, надала журналістам тимчасовий офіс для освітлення боротьби протестуючих за повалення президента Віктора Януковича.

Реклама:

У свою чергу, пише видання, екс-міністр економіки і власник найбільшої кондитерської корпорації України Петро Порошенко прийняв сторону демонстрантів на Майдані Незалежності.

Також згадується телеканал "Інтер" олігарха Дмитра Фірташа, який "показав відеозаписи, що спростовують заяви уряду про те, що мітингувальники спровокували конфлікт, під час якого постраждали сотні людей".

"Після підтримки Януковича і зростання їх статків, олігархи тепер стикаються зі зниженнями кредитних рейтингів і втратою прибуткових західних ринків", - йдеться в статті Bloomberg.

Видання зазначає, що вартість кредитно-дефолтних свопів досягла максимуму за 4 роки, становивши 1121 пункт. Це говорить про те, що інвестори бачать країну як найменш кредитоспроможну у світі після Аргентини і Венесуели.

З 5 лютого фондовий індекс "Української біржі" (УБ) втратив 16%. Акції "Миронівського хлібопродукту" на торгах в Лондоні з середини листопада впали на цілих 12%. Сільськогосподарська компанії Astarta Holding NV, акції якої торгуються на Варшавській фондовій біржі, втратила 19% цього року.

"Дев'ять років по тому після першої революції, яка привела Україну на шлях до більш глибокої інтеграції в ЄС, прямі іноземні інвестиції з ЄС знизилися більш ніж наполовину", - йдеться в статті.

Так, наводяться дані Держстату, згідно з якими інвестиції ЄС скоротилися до 7 млрд доларів за три роки терміну президентства Януковича порівняно з 15 млрд доларів, які були інвестовані в Україну в 2008 і 2009 роках.

"Ризик для магнатів в тому, що насильницький розгін може сигналізувати, що Україна впроваджує модель сусідньої Білорусі та її авторитарного лідера Олександра Лукашенка" - говорить аналітик Тім Еш.

Видання також повідомляє, що компанія "Систем Кепітал Менеджмент" 2 грудня заявила, що була заснована на "базових європейських цінностях", таких як право приватної власності, свобода мирних зборів і виключення "будь-якого насильства". При цьому її власник "відхилив прохання про інтерв'ю".

Дмитро Фірташ і Віктор Пінчук також не коментують ситуацію. Мільярдер і власник DCH Олександр Ярославський відповів електронною поштою, що він підтримує тісні зв'язки України з ЄС, США та Росією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: