Роскосмос відмовився купувати українські ракети

Середа, 11 грудня 2013, 15:10

Роскосмос відмовився від придбання українських ракет "Зеніт", які ще недавно вважалися кращими носіями в світі.

Про повідомляє російська газета "Известия", передає УНІАН.

За словами співрозмовника газети, за ракети була запропонована давно сформована ціна, заздалегідь закладена в бюджет, - близько 1,2 млрд рублів за ракету. Однак українських партнерів пропозиція не влаштувала, вони попросили більше - близько 1,4 млрд рублів.

За словами джерела, за таких умов угода втрачала сенс, оскільки за 1,5 млрд рублів Роскосмос може замовити виготовлення "Протона" - носія більшої вантажопідйомності.

Реклама:

"За останні п'ять років ціна "Зеніту" зросла рівно в три рази. Звичайно, це не зовсім нормально. На "Південмаші" пояснюють це мінливими цінами партнерів з кооперації, кажуть, що в "Зеніті" до 70% комплектуючих з Росії, починаючи з металу і закінчуючи двигуном РД-17", - заявив заступник гендиректора компанії "Міжнародні космічні послуги" Михайло Герасим.

"Цього року ми не змогли домовитися з Роскосмосом за цінами на ракети - все це через те, що дорожчають комплектуючі з Росії", - повідомив заступник гендиректора "Південмашу" Сергій Войт.

За його словами, цей процес неконтрольований, і тут нічого не поробиш.

"Повірте, зарплата у нас не змінюється. Вона зовсім невелика за російськими мірками - 400 доларів у середньому по підприємству. Наша робота в останні роки не дорожчала, все подорожчання обумовлене поставками з Росії, де ми купуємо 70% комплектуючих і матеріалів", - додав Войт.

Як повідомлялося, 3 грудня в прес-службі Дніпропетровської облдержадміністрації повідомили, що під час відвідування ВО "Південний машинобудівний завод" і КБ "Південне" заступник голови уряду РФ Дмитро Рогозін заявив, що президент Володимир Путін "з дня на день" підпише указ про створення об'єднаної ракетно-космічної корпорації Росії та України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: