Депутати хочуть штрафувати мобільних операторів за спам-повідомлення

Вівторок, 10 грудня 2013, 11:59

Народні депутати фракції УДАР внесли на розгляд комітетів Верховної ради законопроект, що пропонує введення штрафів для операторів і провайдерів за спам-розсилки.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, депутати фракції УДАР Олександр Мочков, Руслан Сольвар і Павло Рябикін направили на розгляд п'яти профільним комітетам законопроект №3739 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою протидії спаму".

Його метою автори називають забезпечення захисту абонентів мобільного зв'язку від спам-повідомлень і підвищення відповідальності операторів за це.

Реклама:

Згідно з текстом законопроекту, спам пропонується визначати як електронні повідомлення, які без попередньої згоди абонента навмисне надсилаються на його кінцеве обладнання або на адресу будь-якої служби передачі повідомлень.

У разі якщо оператор допустить розсилку подібних повідомлень абоненту, його передбачається оштрафувати на суму 30-40 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (510-680 гривень) за одного абонента. При повторній розсилці штраф становитиме 850-1700 гривень.

Оператор також буде зобов'язаний відшкодувати збитки, завдані розсилкою. Однак методика його оцінки в законопроекті не міститься.

Як зазначив директор з корпоративних зв'язків "Київстару" Михайло Шуранов, для того щоб зафіксувати отримання спаму, необхідно буде написати заяву в міліцію.

Після цього правоохоронні органи повинні будуть звернутися до оператора для того, щоб визначити маршрут, по якому прийшло повідомлення. Оператор може його відстежити, навіть якщо була здійснена підміна вихідного номера. Підміна є незаперечним доказом спам-розсилки.

"Навіть зараз при виявленні такого факту можна відкривати кримінальне провадження" , - сказав Шуранов.

За словами начальника відділу зв'язків з громадськістю компанії "МТС-Україна" Вікторії Рубан, абонентів часто включають в небажані розсилки, так як вони самі залишають свій номер в анкетах магазинів та інших відкритих джерелах інформації.

"Якщо абонент хоче відмовитися від розсилки, він може звернутися безпосередньо до рекламодавця або відправити повідомлення в спеціальну службу свого оператора, яка відключає всі подібні повідомлення", - зазначила вона.

У компанії "Астеліт" (ТМ life :)) вважають, що наявні правові акти регулюють питання, пов'язані з смс-розсилкою в достатній мірі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: