"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фірташ контролюватиме 70% газорозподільчого сектору?

П'ятниця, 8 листопада 2013, 12:59

Group DF Дмитра Фірташа визначилася з черговою датою об'єднання в галузевий холдинг своїх газорозподільних активів - облгазів та міськгазів.

Про це пише "Дело".

"Терміни завершення цього процесу змістили до липня 2014 року" , - повідомив керуючий директор Group DF Борис Краснянський в кулуарах Всесвітнього економічного форуму.

Як пише видання, консолідація газорозподіляючих підприємств - важлива умова до виходу Group DF на міжнародні фінансові ринки. Неодноразово в цій групі, показник EBITDA якої за 2012 рік оцінювався в 1,3 млрд доларів, заявляли про намір у майбутньому вийти на зовнішні ринки позикового капіталу.

Реклама:

"Консолідація дає впевненість у якості наданої послуги. Великі масштаби дозволять залучати інвестиції та міжнародних експертів, впроваджувати адекватну операційну модель", - зазначав Краснянський ще в березні на Віденській конференції.

У самій Group DF раніше позначали необхідність у позикових коштах потребою поновлення саме газорозподіляючого напряму.

Раніше Краснянський стверджував, що середній вік українських газопроводів перевищує 50 років, а технологічні втрати становлять 6%, що в чотири рази більше, ніж у Чехії, пише видання.

У березні керуючий директор групи заявляв і те, що компанія готує відповідні документи "під холдинг" для отримання дозволу.

Залишається, втім, ще й "міноритарне" питання. Структури олігарха, за експертними оцінками, володіють контрольними пакетами активів.

"Немає жодного облгазу в країні, який би повністю належав Group DF. У нас є пакети в різних облгазах, і їх розмір варіюється, в деяких випадках там більше, ніж 50%, у деяких зовсім небагато. У великій кількості облгазів є ще 25% частка держави" , - зазначав Краснянський в інтерв'ю Forbes.ua. При цьому він не приховував факт проведення переговорів з власниками газових активів з тим, щоб консолідувати контрольні пакети облгазів.

У цілому, якщо ідею з галузевим холдингом в Group DF все ж втілять, ця група, за планами її керівництва, зможе дістати контроль над приблизно 70% газорозподільчого сектора в країні.

За приблизними оцінками експертів, за 2012 рік сукупний виторг українських газорозподільних підприємств становить близько 5 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: