"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Shell шукатиме вуглеводні на Юзівському родовищі в 2014 році

П'ятниця, 8 листопада 2013, 10:28

Англо-голландський концерн Royal Dutch Shell планує почати буріння 15 розвідувальних свердловин на українському Юзівському газовому родовищі в наступному році.

Про це повідомив глава компанії Shell в країні Грехем Тайлі, передає "Прайм".

Як відомо, в січні Україна і Shell підписали угоду про розділ продукції після перемоги компанії в конкурсі на право розробки Юзівського родовища. Раніше Shell завершила буріння першої свердловини в Харківській області і планує пробурити ще дві в 2014 році.

Тайлі зазначив, що в даний час всі українські проекти компанії знаходяться в стадії розвідки. Лише через кілька місяців Shell зможе отримати якісь результати.

Реклама:

"Поки ми не отримаємо дані, що не пробуримо розвідувальні свердловини і не перевіримо їх, ми просто не будемо знати, наскільки видобуток на ділянці буде комерційно виправданим", - сказав Тайлі.

Як відомо, на сьогодні Україна намагається скоротити свою залежність від російського газу. У зв'язку з цим уряд країни уклав низку контрактів з міжнародними гігантами з розробки вуглеводневих запасів країни.

Так, до кінця поточного року Україна розраховує підписати угоду про розділ продукції (УРП) по Скіфській нафтогазовій площі з консорціумом компаній на чолі з американською Exxon Mobil.

Крім того, на початку листопада було підписано УРП з Chevron з видобутку вуглеводнів на Олеському ділянці.

"Якщо ви подивитеся на всі ці різні проекти і на зацікавленість не тільки Shell, але і великих нафтогазових компаній, ви зрозумієте, що Україна має хороші шанси збільшити видобуток вуглеводнів. Раніше сектор відчував нестачу в інвестиціях, але я вважаю, з часом внутрішні обсяги видобутку будуть зростати", - сказав глава Shell в Україні.

Комерційний видобуток на Юзівському родовищі повинен початися тут в 2015 році. За оцінками української геологічної служби, запаси газу на родовищі складають більше 2 трильйонів кубометрів. За оптимістичним сценарієм, обсяг видобутку складе 20 мільярдів кубометрів газу на рік.

Як повідомлялося, 24 січня було підписано угоду між компанією Shell і компанією "Надра Юзівська" про розділ продукції від видобутку сланцевого газу на Юзівської площі в Харківській і Донецькій областях.

Кабінет міністрів своїм розпорядженням від 23 січня схвалив проект угоди про розділ продукції від видобутку сланцевого газу на Юзівській площі між Україною та компанією Shell Exploration and Production Ukraine Investment BV і "Надра Юзівська" .

Прогнозні ресурси Юзівської площі (Харківська та Донецька області ) оцінюються в 4,054 трлн куб м газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: