"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українцям готують новорічне подорожчання солодощів

Четвер, 7 листопада 2013, 09:46

Українські кондитери загрожують підняти ціни на солодощі під новорічні свята - в середньому на 3-7%.

Про це пишуть "Вести".

Як повідомляється, перша причина - спекулятивна, пов'язана з традиційним зростанням попиту на солодощі з наближенням свят.

"На грудень припадає пік продажів кондитерської продукції. Ось виробники і намагаються заробити, підвищуючи ціни", - пояснив нам заступник директора МКП "Нік" Олександр Розводовський.

Реклама:

Друга причина подорожчання - зростання цін на цукор: за минулий місяць його ціна вже піднялася на 11-15% (до 6,1-6,3 гривень за кг), і до кінця листопада експерти прогнозують подальше підвищення.

"Цього місяця я з запасом заклав у ціну продукції цукор по 7,5 гривень за кг. І це притому, що ще в жовтні ми купували його по 5,5-5,6 гривень за кг", - розповів нам власник ФОП " Безгін "Андрій Безгін.

У першу чергу зростання ціни на цукор позначиться на виробництві карамелі, зефіру і мармеладу, в яких на частку цієї сировини припадає 70% витрат. Потім - на борошняній (тістечка, печива, торти), де частка цукру - лише 30% від ціни. Через тимчасове подорожчання цукру кондитери можуть тимчасово переорієнтувати свої виробництва на борошняні солодощі.

"Витрати наших виробників постійно збільшуються. Так що вони скоріше знизять обсяги виробництва і скоротять персонал, ніж почнуть працювати собі в збиток", - вважає президент асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк.

У той же час виробники допускають зниження розцінок на свою продукцію, пов'язуючи їх з можливим підписанням Україною асоціації з Євросоюзом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!