Думка експерта: В Україні немає передумов для різкого скорочення кількості банків

Середа, 6 листопада 2013, 14:48

Процес поглинання дрібних фінустанов великими банками більше пов'язаний з відходом з ринку західних структур, і поки не є системним явищем.

Про це заявив перший заступник голови правління ПАТ КБ "Південкомбанк" Олександр Коробко.
 
За його словами, незважаючи на те, що міжнародні фінансові організації рекомендують скорочувати кількість банків за рахунок підвищення вимог до капіталу, в Україні такі заходи навряд чи приведуть до масового відходу гравців з ринку.

"Невеликі банки продовжують з'являтися, причому ця динаміка практично порівнянна з відходом інших установ. Це говорить про затребуваність цієї ніші в контексті тих бізнес-завдань, які ставлять перед собою їх акціонери", - відзначає Коробко.
 
Банкір також додав, що підходи до консолідації фінансового сектору в різних країнах можуть істотно відрізнятися. У деяких країнах кількість банків обмежується десятьма, в деяких - їх кілька сотень, а в США, наприклад, - кілька тисяч.

"У кожному конкретному випадку безпосередньо ринок повинен впливати на природний відбір гравців. А діяльність кожного банку повинна строго відповідати нормативним вимогам незалежно від розмірів. Ці вимоги, у свою чергу, повинні не регулювати кількість учасників ринку, а забезпечувати надійність кожного фінансового інституту і системи в цілому", - резюмував Коробко.
 
Нагадаємо, раніше старший банкір ЄБРР Олександр Павлов закликав Україну консолідувати банківський сектор. Він також припустив, що така активна консолідація почнеться після істотного поліпшення ситуації в економіці і в самій банківській системі.

Реклама:

Банкір відзначив появу низки прикладів, коли деякі учасники ринку починають активні дії з об'єднання банків. При цьому він не уточнив, яким було б оптимальна кількість банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: