"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада залишила місцевим громадам 10% прибутків від "сланцевих" проектів

Вівторок, 5 листопада 2013, 15:32

Рада ухвалила закон "Про внесення змін до бюджетного кодексу щодо коштів від використання державної частини виробленої продукції відповідно до угод про розподіл продукції".

"За" відповідний законопрект №3295-1, автором якого є позафракційний депутат Юрій Дерев'янко, проголосувало 326 народних депутатів.

Як зазначається у пояснювальній записці, документом пропонується розподіляти кошти від реалізації частини видобутих вуглеводнів, відповідно до угоди про розподіл продукції передаються органам місцевого самоврядування , в таких пропорціях: 50% - обласний раді, 25% - районній раді і 25% - сільській (селищній) раді.

Крім цього, автор запропонував внести зміни до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу, згідно з якими норми запропонованого законопроекту будуть застосовуватися до всіх угод про розподіл продукції, які продовжують діяти після набрання чинності, незалежно від дати їх укладення.

Реклама:

Як відомо, відповідно до Угоди про розподіл продукції між компанією Chevron і Україною, частка держави передбачена фактично на рівні 17-40%. У свою чергу, органи місцевого самоврядування, відповідно до Угоди, можуть отримати 10% від зазначеної частки держави, тобто 1,7-4% від загальної кількості прибуткових вуглеводнів. І цими засобами розпоряджатися обласній раді, у свою чергу районні ради не матимуть жодних гарантій отримання коштів.

Як повідомлялося, 20 вересня Івано-Франківська обласна рада з другої спроби схвалила проект Угоди про розділ продукції на Олеській ділянці між Кабміном, ТОВ "Надра Олеська" і Chevron.

Нагадаємо, 5 листопада Україна в особі Кабміну підписала угоду про розділ продукції з корпорацією Chevron і ТОВ "Надра Олеська" по Олеській газовій площі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: