"Нафтогаз" підставив Україну під удар Росії - експерт

Вівторок, 5 листопада 2013, 14:01

Росія реалізовує сценарій для переконання Європи у ненадійності України як газового партнера.

Про це в коментарі заявив керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар, коментуючи претензії Газпрому до України за газовий борг у 882 млн доларів, пише Тиждень.

"Події, що зараз відбуваються вписуються в логіку сценарію майбутньої газової кризи. Актуалізація боргової проблеми і зокрема її штучне створення, а також так би мовити "Газпром-шоу" навколо Південного потоку - все це свідчить про певні елементи підготовки до сценарію в час Х. А цей час може настати тоді, коли "Газпром" у пік холодів не зможе справитися зі своїми зобов’язаннями перед європейськими клієнтами, як це було минулого року", - заявив він.

"І тоді йому потрібна буде "газова війна" з Україною, щоби відволікти увагу від свої проблем і сказати, що, мовляв, Україна є винуватцем всіх ваших проблем, європейці", - зазначив експерт.

Реклама:

Втім, експерт не повністю впевнений в такому сценарії.

"Думаю, що відповіді на це зараз немає навіть у Кремлі. Вони готуються до якогось сценарію, але криза може бути в останній момент, а відповідно й про реалізацію цього сценарію можна буде говорити потім. Це те, що називається - рояль в кущах", – додав Гончар.

Він пояснює, що борг у 882 мільйона доларів виник в "Нафтогазу" у зв’язку з тим, що українська сторона збільшила закупки газу в серпні, а потім "Нафтогаз" попросив відтермінувати платіж до 1 жовтня.

"Хоча уряд мав би вжити всіх заходів і змусити Нафтогаз розрахуватися, тому що зважаючи на політичну ситуацію навколо України в контексті незгоди Росії щодо майбутнього підписання угоди про асоціацію з ЄС, не можна було давати будь-яких приводів російській стороні додатково тиснути на Україну через борговий важіль", - вважає експерт.

"Нафтогаз" абсолютно підставив державу в цілому під удар Росії, коли повелись на те, щоби й далі не сплачувати за газ і чекати цілком прогнозованої реакції "Газпрому"… Думаю, що "Газпром" з великим задоволенням вичекав жовтень і якраз наблизив момент пред’явлення претензій ближче до Вільнюського саміту", - припускає Гончар.

Експерт робить висновок, що вочевидь "певна група впливу Газпрому в Україні проводить свою лобістську лінію і зумисно підставляє керівництво країни і реалізовує сценарій блокування підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС, виставляючи Україну в якості ненадійного партнера".

А відсутність офіційної позиції "Нафтогазу", зауважує Гончар, ще більше на руку Росії.

"Росія була би не проти покарати Україну в черговий раз, спровокувавши газову кризу і виставивши Україну винною, особливо якщо врахувати, якщо традиційно "Нафтогаз" нічого не коментує. А тому автоматично доходять висновку, що "Газпром" має рацію, якщо "Нафтогазу" нема чого сказати", - зазначив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!