Фірташ скуповує землю у Миколаєві

Вівторок, 5 листопада 2013, 13:18

31 жовтня депутати Миколаївської міськради прийняли рішення про продаж приватному морпорту "Ніка-Тера", що входить до складу Group DF Дмитра Фірташа, 2 земельних ділянок загальною площею 104,165 тис кв. м землі за 4,426 мільйона гривень.

Про це пише Delo.UA.

Як повідомляється, середня вартість квадратного метра по цих ділянках становила 42,5 гривень.

"Перша спроба їх купівлі-продажу відбулася ще наприкінці серпня поточного року, але тоді міськрада відклала продаж земельних ділянок . В ході серпневого розгляду цього питання депутат міськради Олександр Жолобецький виступив з пропозицією продати її за вищою ціною, ніж 5 доларів за 1 кв. м, або відмовити підприємству у продажу землі", - пише видання.

Реклама:

Як передавав "Інтерфакс-Україна", депутат запропонував ці ділянки продати не менше ніж за 400 гривень за кв. м - у десять разів більше оціночної вартості.

Як пояснив керівник ТОВ "МСП Ніка-Тера" Олександр Гайду, вказані ділянки потрібні компанії "для реалізації проекту з розвантаження Корабельного району від великовантажного транспорту".

Портові аналітики підтверджують - нові земельні ділянки компанії Фірташа необхідні для вирішення проблем з транспортними заторами в періоди пікового вантажообігу в порту.

"Коли йде прийом зернових, фури скупчуються в довгі черги в очікуванні, коли їх запустять у порт під прийомку. Нові автостоянки допоможуть розвантажити дороги до порту", - зазначив керуючий проектами Informall BG Андрій Соколов.

В даний час порт "Ніка-Тера" (спеціалізується на перевалці зернових, мінеральних добрив та інших сипучих вантажів) використовує для цілей "накопичення великогрузного автотранспорту" ділянку площею в 31 тис. кв. м, який був орендований у 2009 році.

За 10 мільйонів гривень на ньому була організована стоянка, що дозволяє одноразово розмістити 100 великотоннажних автомобілів.

До початку 2013 року обсяг інвестицій, внесений в розвиток "Ніка-Тера", оцінювався в 420 мільйонів гривень.

Враховуючи плани Group DF щодо збільшення пропускної здатності "Ніка-Тера" з 4-5 млн до 20 млн тонн/рік, керівництво порту прийняло рішення побудувати ще одну стоянку - під 200 вантажних автомобілів.

За словами Гайду, стоянку збираються побудувати на викупленій в кінці жовтня земельній ділянці площею 73,2 тис. кв. м.

За даними прес-служби ТОВ "МСП Ніка-Тера", раніше ця територія належала Миколаївському заводу залізобетонних виробів (ЗБВ ) . У 2011 році порт Фірташа викупив майно ЗБВ і уклав договір оренди його землі з Миколаївською міською радою.

Гайду також повідомив, що на цій же ділянці підприємство укладає залізничні колії, призначені для відстою вагонів.

Нагадаємо, у квітні Миколаївська міськрада продала "Ніка-Тера" три земельні ділянки площею 11 га за 4,6 мільйона гривень, а в листопаді 2011 року - чотири ділянки площею 8,6 га за 3,156 мільйона гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: