Ціни на цукор несподівано зросли

Вівторок, 5 листопада 2013, 10:29

Вперше за останнє десятиліття на ринку цукру під час сезону переробки спостерігається зростання його вартості.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на дані агентств: "АПК -Інформ", AAA і "ПроАгро".

Як повідомляється, середня оптова ціна на цукор за останній тиждень підвищилася на 9,1%, до 6 тисяч гривень за тонну станом на 1 листопада.

"На цукровому ринку така ситуація спостерігається вперше за останні десять років, коли в сезон цукроваріння ціни на продукцію не падають, а, навпаки, зростають", - відзначає незалежний експерт ринку цукру Олексій Крутибич (колишній топ-менеджер агрокомпаній "Укррос" і "Інсеко").

Реклама:

Топ-менеджер однієї з великих роздрібних мереж сказав, що закупівельна ціна на цукор почала підвищуватися більше тижня тому.

"Цей рік є нетиповим в порівнянні з попередніми двома", - відзначає голова правління Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор" Микола Ярчук.

"Тоді спостерігалося перевиробництво цукру. Тоді як в цьому виробництво різко скоротилося, практично наполовину", - пояснює Ярчук.

У минулому сезоні було вироблено 2,3 млн тонн цукру, тоді як за підсумками цього сезону прогнозований обсяг становитиме 1,3-1,4 млн тонн.

"Виробники не можуть постійно працювати у збиток, тому зараз ми спостерігаємо зростання цін на цукор", - зазначає член комітету Верховної ради з питань аграрної політики і земельних відносин Геннадій Бобов (Партія регіонів), який ще недавно очолював цукрову компанію "Панда".

Втім, у Міністерстві аграрної політики і продовольства не бачать причин для підвищення цін на цукор.

"Для зміни ціни підстав немає. Швидше за все, учасники ринку розхитують кон'юнктуру, може бути, спеціально, щоб підняти ціну на цукор", - зазначив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Іван Бісюк.

Внутрішнє споживання цукру становить 1,8 млн тонн. Враховуючи прогнозований обсяг виробництва і залишок у 900 тис тонн цукру, пояснює Бісюк, перехідний залишок на наступний рік становитиме більше 400 тисяч тонн.

Учасники ринку менш оптимістичні у своїх прогнозах.

Як повідомлялося, Україна з початку 2013-2014 маркетингового року станом на 11 жовтня виготовила 198,1 тисячі тонн бурякового цукру, що майже в 3 рази менше, ніж на аналогічну дату минулого року.

За прогнозами міністерства аграрної політики, виробництво цукру в 2013-2014 становитиме 1,3-1,5 млн тонн, що повністю покриє внутрішню потребу завдяки рекордним для країни перехідним запасам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: