Україна поставила китайцям 900 тисяч тонн зерна

Понеділок, 4 листопада 2013, 18:25

Державна продовольчо-зернова корпорація України поставила уже близько 900 тисяч тонн зерна в рамках виконання кредитного договору з Експортно-імпортним банком Китаю.

Про це йдеться у відповіді корпорації на запит "Економічної правди".

"В рамках виконання кредитного договору з Експортно-імпортним банком Китаю ПАТ "ДПЗКУ" поставила на експорт  близько 900 тис. тонн зерна. Ще понад 100 тисяч тонн знаходиться в процесі навантаження та перевалки в портових терміналах України й буде експортовано упродовж декількох наступних днів", - зазначається у відповіді.

За інформацією прес-служби державного зернотрейдера, до кінця 2013 календарного року ПАТ "ДПЗКУ" планує поставити на експорт до 2 млн тонн зерна, зокрема, пшеницю, кукурудзу, ячмінь та сою.

Реклама:

У відповіді відзначається, що станом на 29 жовтня 2013 року в рамках згаданого кредитного договору держкорпорація законтрактувала і закупила на внутрішньому ринку 2,3 млн тонн зерна. В тому числі понад 1 млн тонн за форвардними контрактами і близько 1,3 млн тонн на умовах споту.

"Залучені від Експортно-імпортного банку Китаю кошти використовуються ПАТ "ДПЗКУ" відповідно до  цільового призначення, тобто на закупівлю зернових, забезпечення їх експорту (зберігання, логістика, перевалка), здійснення діяльності, пов'язаної з виконанням кредитних зобов'язань", - зазначає корпорація. 

Як відомо, у жовтні 2012 року ДПЗКУ уклала генеральний договір про співпрацю у сфері сільського господарства з китайською національною корпорацією машинної промисловості і генеральних підрядів (CNCEC). В грудні зернова корпорація уклала кредитні договори з Експортно-імпортним Банком Китаю.

Документи уряд не оприлюднював, посилаючись на "комерційну таємницю". Разом з тим, з оприлюдненої представниками влади інформації стало відомо, що Україна поставлятиме китайській CNCEC зерно, і отримає для здійснення операційної діяльності пільговий кредит від Експортно-імпортного банку Китаю обсягом 3 млрд доларів. 

Як відомо, ДПЗКУ отримала від Експортно-імпортного Банку Китаю на початку 2013 року кредит розміром 1,5 мільярда гривень на пільгових умовах.

За словами голови Міністерства аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка, ДПЗКУ зобов'язується в 2013-2014 маркетинговому році і в 2014-2015 МР поставити китайським компаням по 4 млн тонн зерна. У наступні роки обсяг поставок буде збільшено до 6 млн тонн за маркетинговий сезон.

Як відомо, ДПЗКУ була створена урядом у серпні 2010 року, у 2011 році відбулася корпоратизація установи. До її складу входить розгалужена мережа філій-лінійні і портові елеватори, млини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: