Мінекономторгівлі визначило пріоритети розвитку авіабудування

Понеділок, 4 листопада 2013, 12:06

Міністерство економічного розвитку і торгівлі ініціює створення "Державної цільової науково-технічної програми розвитку літакобудування до 2020 року".

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, головною метою проекту концепції "Державної цільової науково-технічної програми розвитку літакобудування до 2020 року" є відновлення прибуткового повномасштабного серійного виробництва цивільних літаків і освоєння випуску вертольотів.

Загальний обсяг фінансування заходів держпрограми, згідно з документом, оцінюється в 37 млрд гривень, з них 15,9 млрд гривень - з державного бюджету.

Реклама:

Передбачена також корпоратизація підприємств галузі.

"Серед головних завдань галузі на 2014-2020 роки - розробка нових транспортних літаків Ан-140т, Ан-178, вертольотів МСБ-2, МСБ-6, безпілотних літальних апаратів цивільного призначення", - пише видання.

Крім того, концепція передбачає модернізацію пасажирських літаків Ан-140, Ан-148, Ан-158 і транспортних Ан-74, Ан-124, а також вертольотів Мі-2 і Мі-8.

Реалізація держпрограми повинна забезпечити до 2020 року виробництво продукції більш ніж на 100 млрд гривень, збільшення обсягів експорту авіаційної техніки до 75,3 млрд гривень, а також залучення інвестицій у розмірі 6,3 млрд гривень. Крім того, в галузі необхідно зберегти 50 тис робочих місць, а в майбутньому - створити не менше 10 тис нових.

За останні десять років державне фінансування авіабудування становило менше 3% від доходів авіаційної промисловості, тоді як, наприклад, в Росії щорічне виділення коштів з держбюджету становить 13%, а в інших країнах - у середньому 15%.

Проте в Міністерстві фінансів вважають, що авіабудування повинно фінансуватися самостійно, і пропонують доопрацювати проект.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: