Eni вимагатиме у Statoil 10 мільярдів доларів компенсації за дорогий газ

П'ятниця, 29 листопада 2013, 16:06

Італійська нафтогазова компанія Eni може зажадати від норвезької Statoil до 10 мільярдів доларів у вигляді компенсації за прив'язку ціни газу до ціни нафти в одному з довгострокових контрактів.

Про це повідомляє "Reuters".

Згідно з інформацією видання, Eni в серпні подала на Statoil арбітражний позов.

Генеральний директор італійської компанії Паоло Скароні сказав у четвер, що повідомлення в норвезьких ЗМІ про те, що Eni вимагає 10 мільярдів доларів, "швидше за все вірне".

Реклама:

За його словами, позов пов'язаний з контрактом на поставку від 1997 року, згідно з яким ціна газу залежала від ціни нафтопродуктів. Тоді це було звичайною практикою, але потім ціни на газ, розраховані за такою формулою, стали занадто високими, оскільки спотові ціни впали щодо ціни нафти.

"Ці 10 мільярдів доларів - це, мабуть, сума знижки за весь 20-річний період контракту. Це величезні гроші", - сказало джерело, знайоме з подібними арбітражними справами.

Видання також відзначає, що клієнти норвезької компанії, як і Газпрому, в останні роки все частіше вимагають перегляду ціноутворення, зокрема скасування прив'язки ціни газу до нафтових котирувань.

Statoil переглянула понад половину контрактів, і за оцінкою аналітиків, продає приблизно половину обсягів за ціною спотового ринку. Газпром минулого року погодився повернути європейським клієнтам 3,1 мільярда доларів.

Скароні говорив раніше, що газ з Норвегії - найдорожчий для Eni, і що компанія подала позов проти Statoil після безуспішних переговорів.

Раніше цього року Eni отримала знижку від Газпрому, домовилася про скорочення закупівель у алжирської Sonatrach і веде переговори з Gas Terra.

Цього року Італія вдвічі знизила закупівлі дорогого алжирського газу до 10 мільярдів кубометрів, і її стратегія передбачає підвищення імпорту з Росії та Азербайджану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: