"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС дасть Україні 5 мільйонів на навігацію

Четвер, 28 листопада 2013, 09:04

Україна і Єврокомісія підписали cпільну заяву про співробітництво в області розширення дії супутникових систем функціонального доповнення EGNOS на територію України.

З 1 грудня 2013 року набирає чинності Угода про співробітництво щодо цивільної глобальної навігаційної супутникової системи (GNSS) між ЄС та Україною, передає "УНІАН".

Відповідно до угоди Україна отримує можливість залучатися до програм розробки, розгортання та використання європейської супутникової системи Galileo.

У рамках реалізації цієї Угоди віце-прем'єр України Вілкул та віце-президент Єврокомісії - Єврокомісар з питань промисловості та підприємництва Таяні підписали Спільну заяву про те, що Єврокомісія надасть технічну допомогу у розмірі 5 млн євро для підвищення якості супутникової навігації на території України.

Реклама:

Також, в рамках проекту передбачається, що на ці кошти буде розроблено техніко-економічне обгрунтування та придбано відповідне обладнання (до трьох станцій RIMS*), здійснений його монтаж і проведена підготовка персоналу.

Як попередньо обговорено з Європейською комісією, сьогоднішнє підписання Спільної заяви є офіційним початком проекту.

У свою чергу, єврокомісар Таяні повідомив, що "Євросоюз в область космосу і навігації планує інвестувати майже 20 млрд євро, це дозволить в найближчі роки заощадити приблизно 100 млрд євро і підвищити безпеку авіапольотів, зокрема. Зараз стартує спільний з Україною проект EGNOS".

Таяні зазначив, що "реалізація проекту EGNOS, який, в тому числі, підвищує безпеку авіаперельотів, є важливим фактом розвитку туристичної галузі та збільшення обміну туристами між Україною і Європою". Це стосується не тільки великих аеропортів України, а й регіональних, підкреслив єврокомісар.

Відповідно до підписаного документа уряд України і Європейська Комісія планують просувати в якості пріоритетної ініціативу зміцнення співпраці в питанні надання супутникових послуг підвищеної точності шляхом розширення на територію України дії системи EGNOS.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!