"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держзембанк вирішив зайнятися фінансування будівництва житла

Середа, 27 листопада 2013, 08:58

Державний земельний банк, який ще не почав активно кредитувати аграрні підприємства, вирішив у партнерстві з Державною іпотечною установою видавати іпотечні позики в селах.

Про це пише "Комерсант-Україна".

У Державному земельному банку, який був створений для фінансування аграрного бізнесу, вирішили зайнятися іпотечним кредитуванням у сільській місцевості.

У ДІУ повідомили про початок співпраці з Держзембанком, пише видання.

Реклама:

Як розповіли в банку, вони надаватимуть комплексне фінансування.

"Людям, які розвивають сільськогосподарський бізнес, потрібно десь жити. Тому у нашого банку є інтерес до розвитку сільської інфраструктури", - сказав заступник голови правління Держзембанку Володимир Братчиков.

Конкретні проекти, обсяги і ціна фінансування ще не визначені.

"Ми плануємо фінансувати розвиток фермерського бізнесу і співпрацювати з ДІУ у фінансуванні іпотечних кредитів. Це стосується фермерів або сільськогосподарських фахівців", - розповів Братчиков.

У ДІУ уточнили, що співпраця буде стосуватися як фінансування іпотечних кредитів громадянам, так і кредитування забудовників.

Ставка іпотечних кредитів ДІУ становить 15,3%. З урахуванням маржі банків-партнерів ДІУ позичальники можуть розраховувати на 30-річну іпотеку під 18-19%. Вартість ресурсів ДІУ залежить від ціни залучення грошей, тому може змінюватися, наприклад рік тому ставка була 18%.

Держзембанк повинен отримати до статутного капіталу 2,6 млн га державних земель. За рахунок орендних платежів і коштів, залучених на зовнішніх ринках, планується видавати кредити під 8-12%. У 2014 році в банку мають намір видати кредити на 15 млрд гривень.

Втім, фермери сумніваються в перспективах іпотечного кредитування.

Крім того, банкіри також не впевнені в затребуваності таких іпотечних кредитів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: