"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рівень інвестицій в Україну дуже низький - ЄС

Вівторок, 26 листопада 2013, 12:36

Рівень інвестицій в Україну дуже низький порівняно з країнами, які вступили в Євросоюз в 2004-мe і навіть 2007 роках.

Про це, посилаючись на результати аналізу ЄС, повідомив керівник програм співробітництва представництва ЄС в Україні Ендрю Расбаш, передає "ЛігаБізнесІнформ".

У ЄС вважають, що деякі поліпшення в цій сфері в Україні відбулися, але обсяги інвестицій треба терміново збільшувати.

"Абсолютно очевидно, що інвестиції мають дуже низький рівень за весь період незалежності України. Ми провели недавно оперативний аналіз, порівнювали Україну з іншими країнами, які приєдналися до Європейського cоюзу в 2004 , 2007 роках, і отримали такі цікаві результати. Якщо ми хочемо говорити про сталий розвиток, то повинні думати про підвищення рівня інвестицій. Саме бізнес може забезпечити зростання інвестицій", - сказав він.

Реклама:

На думку Расбаша, Україні потрібно створювати сприятливий бізнес-клімат.

"Ми не говоримо, що не було ніякого покращення. Але все ще ми можемо говорити, що Україна знаходиться далеко від верхніх рядків у світовому рейтингу країн, в яких створено привабливий бізнес-клімат", - сказав він, додавши, що Україна повинна бути приваблива не тільки для європейського, а й для українських інвесторів.

"Є ціла низка проблем, які перешкоджають виконанню цих амбітних цілей. Деякі з них пов'язані з корупцією, з іншими складними моментами", - підкреслив Расбаш.

Нагадаємо, за даними Держстату, за січень-жовтень 2013 іноземні інвестори вклали в Україну 3,722 млрд доларів акціонерного капіталу, при цьому вилучили - 2,4 млрд доларів. Таким чином, чистий приплив прямих іноземних інвестицій за звітний період становив 1,27 млрд доларів. Це майже вдвічі менше, ніж у січні-жовтні минулого року (2,6 млрд доларів).

У рейтингу легкості ведення бізнесу - Doing Business-2014 - Україна піднялася з 137 сходинки на 112. Всього було досліджено 189 країн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!