Експорт товарів з України до Росії скоротився на 4,2 мільярда доларів

Понеділок, 25 листопада 2013, 20:54

Падіння експорту товарів з України до Росії почалося з другого кварталу 2012 року і триває вже шість кварталів поспіль, в цілому за цей час поставки впали на 4,2 мільярда доларів.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дані Державної служби статистики.

Згідно з даними, в липні-вересні цього року, на які припали нові обмежувальні заходи Москви у зв'язку з планами Києва підписати угоду про асоціацію з ЄС, експорт скоротився на 576 млн доларів, або на 13,1%.

При цьому в липні та вересні цього року по відношенню до аналогічного місяця минулого року експорт упав на 10,2%, а в серпні - на 18,8%.

Реклама:

Однак результат липня-вересня цього року аж ніяк не гірший: краще справи йшли тільки в другому кварталі цього року - 202 млн доларів.

За інформацією видання, найбільш "чорним" періодом став третій квартал 2012 року, коли Росія ввела утилізаційний збір, і український експорт обрушився відразу на 1081,2 млн доларів, або на 20%.

У середньому ж за шість останніх кварталів експорт українських товарів до РФ втрачав по 14,6% по відношенню до аналогічного періоду минулого року.

Що стосується імпорту товарів з Росії, то тут визначальним фактором є поставки природного газу. Загалом політика України на скорочення його закупівель привела до того, що за 9 місяців цього року імпорт товарів з РФ скоротився на 4,05 млрд доларів, або на 19,7%.

Торгівля товарами з Росією як і раніше формує для України негативне сальдо, яке за січень-вересень поточного року становило 5,06 млрд доларів, або більше половини всього негативного зовнішньоторговельного сальдо країни.

Згідно з даними Держстату, в цілому експорт товарів з України за 9 місяців поточного року впав на 9,3% - до 46,29 млрд доларів, тоді як імпорт - на 10,1%, до 56 млрд доларів.

За рахунок більш швидкого скорочення торгівлею з Росією, частка експорту в цю країну в сумарному експорті зменшилася з 25,8% до 24,7%, а імпорту - відповідно з 32,9% до 29,4%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!