Україна відновила переговори з РФ щодо зниження ціни на газ

Понеділок, 25 листопада 2013, 09:48

На тлі припинення євроінтеграції Україна відновила активні переговори щодо зниження вартості російського газу.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Росія пообіцяла Україні відновити переговори щодо перегляду газового контракту 2009 року, заявив прем'єр-міністр Микола Азаров.

"Ми протягом цього часу переконували РФ піти на перегляд контракту. Зараз така обіцянка за великим рахунком є, і ми сподіваємося, що реалізуємо її в ході переговорів", - сказав він.

Реклама:

У Міненерговугілля офіційно ситуацію не коментують.

Проте джерело видання в міністерстві розповіло, що переговори поновилися на тлі відмови України від підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

"Зараз наша позиція - це зниження ціни до 250-260 доларів за тис. кубометрів і гарантії завантаження газотранспортної системи в обсязі не менше 90 млрд кубометрів на рік", - пояснив співрозмовник.

За його словами, Україна також готова створити консорціум з Росією на базі української ГТС.

Переговори про зниження ціни газу Кабмін вів з 2010 року.

Як повідомляв раніше посол Росії в Україні Михайло Зурабов, наприкінці минулого року сторони фактично домовився про створення газотранспортного консорціуму з одночасним зниженням ціни палива до 250 доларів за тис. кубометрів. Проте пізніше Росія поставила додаткові умови - вихід України з Енергоспівтовариства і прийняття законів, що дозволяють приватизувати ГТС. Це призвело до зриву переговорів вже у травні.

У прес-службі "Газпрому" офіційно ці пропозиції не коментували.

Проте джерело, знайоме з позицією російської сторони, зазначив, що одного консорціуму для зниження ціни газу сьогодні буде недостатньо, пише видання.

"Один консорціум навряд чи когось вже зацікавить. Співпраця повинна проходити в більш широкому форматі, пропозиція української сторони має бути пакетною. Мова може йти про консорціум, участь у спільних проектах з видобутку газу і допуск "Газпрому" до кінцевих споживачів палива", - пояснив співрозмовник.

Глава правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик вважає, що у України досить високі шанси домовитися з Росією про зниження ціни газу вже найближчим часом".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!