У Києві хочуть ввести мораторій на підвищення вартості проїзду

Понеділок, 25 листопада 2013, 09:09

Представники опозиції зареєстрували законопроект про введення мораторію на підвищення вартості проїзду в київському транспорті до 2015 року.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, у п'ятницю народні депутати фракції "Батьківщина" зареєстрували постанову про введення мораторію на підвищення цін на проїзд у київському комунальному транспорті до 1 січня 2015 року.

Нагадаємо, КМДА в листопаді опублікувала проект розпорядження про підвищення вартості разового проїзду в столичному метрополітені, наземному транспорті та міській електричці до 3 гривень. Приблизною датою введення нових тарифів чиновники називають середину січня 2014 року.

Реклама:

Один з авторів документа Володимир Яворівський пояснив, що дата 1 січня 2015 була обрана, щоб чиновники "могли подумати і, можливо, зупинитися".

"Експерти кажуть, що щорічна сума доходів від реклами в метро становить близько 1 млрд гривень, але легалізуються з неї жалюгідні копійки! Не потрібно красти, слід лише раціонально використовувати наявні кошти, тоді і тарифи не доведеться підвищувати".

Яворівський також повідомив, що найближчим часом він ініціює створення тимчасової слідчої комісії в Раді для розслідування діяльності комунальних транспортних підприємств Києва.

Секретар парламентського комітету з питань транспорту і зв'язку Валерій Мошенський (позафракційний) вважає, що тарифи слід залишити на колишньому рівні (від 1,5 до 2 гривень).

"Ціни на енергоносії, метал і пальне у нас світові, а зарплати - африканські! Економічна складова проблеми вимагає підвищення, але я вважаю, що це робити поки рано", - зазначив він.

У свою чергу заступник голови КМДА Михайло Костюк зазначив, що вирішення питань про підвищення тарифів на столичний транспорт не входить до повноважень парламенту.

"Якщо не підвищити тарифи, то нам доведеться і далі брати величезні кошти з міського бюджету, через що постраждають інші бюджетні програми".

Чиновник повідомив, що на початку грудня планується проведення громадських слухань при громадській раді КМДА з питання підвищення тарифів. Від їх результатів залежить дата набуття чинності розпорядження: якщо надійде багато зауважень, слухання доведеться провести повторно.

Костюк запевнив, що вартість проїзду в маршрутках поки підвищувати не будуть.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: