Найбільші інвестиційні банки повинні бути реформовані або знищенні - McKinsey

П'ятниця, 22 листопада 2013, 15:18

Найбільші 13 інвестиційних банків світу є менш ефективними і прибутковими, ніж наступні 200.

При цьому, згідно з доповіддю McKinsey, ситуація різко погіршиться протягом наступних п'яти років.

Середня рентабельність кращих інвестиційних банків, з точки зору рентабельності власного капіталу, склала всього 8 відсотків у минулому році. Це знизило середньосвітовий рівень до 10 відсотків, компенсуючи сильні показники банків другого рівня в Північній Америці, Азії та Латинській Америці.

"Найбільші в світі інвестиційні банки повинні звільнити тисячі працівників і ретельно переглянути спосіб ведення бізнесу, якщо вони хочуть стати прибутковим знову", - попереджають  консультанти McKinsey.

Реклама:

Гіганти ринку капіталу часто страждають від фрагментованості. Структурні одиниці в різних країнах погано взаємодіють через кордони, а фахівці з продажу занадто зосереджені на одному продукті, не усвідомлюючи решти бізнесу.

Якщо ці проблеми не будуть вирішені, рентабельність власного капіталу може знизитись до 4% до 2019 року. Тобто значно нижче вартості капіталу, який надходить - 11 до 13 відсотків, а отже, такі компанії ризикують стати нестійкими.

В McKinsey бояться, що останніх кроків по скороченню витрат недостатньо, щоб отримати реальні зміни.

"Коли компенсація у витратах становить понад 40 відсотків, це вже критичний рівень, з точки зору чисельності персоналу і заробітної плати", - говориться в доповіді.

Реформи стають ще більш актуальними на тлі того, що поточні доходи банків підтримуються регуляторами, але це може скоро змінитись.

"Коли епоха "безкоштовних" грошей від центральних банків добіжить кінця, інвестиційні банки відчують значне зниження рентабельності", - попереджають аналітики.

За матеріалами: Financial Times, CITY A.M.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!