"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

СОТ готова до підписання глобальної торговельної угоди

П'ятниця, 22 листопада 2013, 14:55

Учасники переговорів готові підписати першу глобальну торговельну угоду за більше ніж десять років.

Це одна з небагатьох перемог СОТ, чия в іншому безуспішна боротьба для підтримки міжнародного пакту вже давно загрожує актуальності організації, пише Financial Times.

США і потужні ринки, що розвиваються, в тому числі Індія та Китай, подолали розбіжності в баченні майбутнього сільського господарства. Цей успіх залишає політикам у Женеві додати  останні штрихи до угоди, яка зменшить тяганину і полегшить доступ товарам по всьому світу.

Таке рішення може додати близько 1 трлн доларів до світової торгівлі у рік.

Реклама:

Голова СОТ Роберто Азеведо, як очікується, представить готовий проект угоди у неділю або понеділок.

Якщо не виникне ніяких непередбачених проблем, угода буде підписана міністрами торгівлі з 159 країн-членів СОТ на острові Балі в наступному місяці.

Підписана угода стане перемогою пана Азеведо, який раніше попереджав, що СОТ ризикує стати недоречною, якщо організація не доб’ється конкретних результатів на Балі.

Найбільшим елементом угоди на Балі є глава про "спрощення процедур торгівлі", на жаргоні СОТ це означає видалення бюрократичних бар'єрів на кордонах. Цей пцнкт буде встановлювати обов'язкові стандарти для країн-членів СОТ з таких питань, як: скільки часу товару необхідно для перетину кордону; як митники можуть стягувати тарифи і штрафи; які документи можуть знадобитися на кордонах.

Деякі подробиці угоди щодо спрощення процедур ще мають бути доопрацьовані, наприклад, як саме бідні країни повинні виконувати зобов'язання.

Азеведо хоче використати угоду, щоб оживити 12-річний Дохійський раунд торговельних переговорів, який протягом багатьох років був тупиком через розбіжності у пункті сільського господарства між США і країнами, що розвиваються.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!