Держзембанк знову залишили без землі

Четвер, 21 листопада 2013, 13:23

Аграрний комітет відхилив законопроект, який знімає мораторій на купівлю землі для Держзембанку.

Про це повідомляє прес-служба Української аграрної асоціації.

Згідно із повідомленням, на своєму засіданні Комітет з питань аграрної політики рекомендував ВР відхилити законопроект № 3523 "Про внесення змін до деяких законів щодо використання земель сільськогосппризначення держвласності", який пропонує внести до статутного капіталу Держзембанку близько 10 млн га державних земель та зняти мораторій на купівлю землі для одного учасника ринку - Держзембанку.

Як зазначається, законопроект подано народним депутатом Владиславом Лук’яновим.

Реклама:

У прес-службі зазначили, що висновок комітету співпадає з висновком Головного науково-експертного управління апарату ВРУ, основні тези якого: назва проекту не узгоджується з його змістом; проект не узгоджується із чинними положенням земельного кодексу.

"Діяльність, яку планує вести Держзембанк (городництво, сінокосіння, ведення товарного сільськогосподарського виробництва і т.д.) є несумісним із поняттям "банк", який "має виключне право надавати банківські послуги" згідно з законом "Про банки і банківську діяльність"), - йдеться у повідомленні.

Необґрунтованим є й положення, за яким на Держзембанк не повинні поширюватись обмеження, встановлені у Земельному кодексі стосовно максимальної площі набуття у власність земель сільськогосподарського призначення та здійснення відповідних операції з такими землями.

Нагадаємо, це вже друга спроба вирішити спірні питання Держзембанку. Майже ідентичні норми запропонував нардеп Євген Сігал законопроектом №2181а, однак спроби прийняття  його у Верховній раді провалилися. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: