"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд "ускладнив" банкам повернення позик

Четвер, 21 листопада 2013, 09:25

Роздрібних позичальників захистили від неправомірних дій банків по стягненню боргів - кредитори можуть вимагати від своїх клієнтів повернення позик лише до закінчення терміну позовної давності.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, Верховний суд вчора захистив роздрібних позичальників від банкірів, які намагаються стягнути кредити, термін позовної давності яких минув.

У ході судового розгляду про стягнення заборгованості за споживчим кредитом ВСУ зробив правовий висновок, підтвердивши, що п. 7 ч. 11 ст. 11 закону "Про захист прав споживачів" забороняє банку в позасудовому порядку вимагати повернення позики, термін давності якого минув.

Реклама:

Текст з аргументацією судового рішення поки не оприлюднений.

"Цей пункт спрямований на те, щоб встановити судовий контроль над вирішенням таких вимог кредитора з метою захисту прав споживача як більш слабкої сторони договору споживчого кредиту", - йдеться в правовому висновку ВСУ.

Це ускладнить банкірам повернення коштів, пише видання.

Учасники ринку визнають, що банки часто подають позови по роздрібних кредитах після закінчення трьох років після зазначеної у договорі дати повного погашення позики.

"Але судова практика за такими позовами досить різна. Вважається, що якщо немає підпису боржника під документом про збільшення строку позовної давності, то загальний термін - три роки. А у деяких банків є просто заява на позику, яке і є кредитним договором, а також посилання на ознайомлення з умовами кредитування, часто не підписувати боржником", - говорить провідний юрисконсульт відділу судового захисту інтересів Банку Кіпру Дмитро Травянко.

За його словами, в такому випадку, як правило, суди погоджуються, що загальний строк позовної давності - три роки від дати, яка вказана як дата, до якої кредит повинен бути погашений повністю.

Наприклад, якщо прострочення по кредиту виникла в 2009 році, а позику брався на 30 років до 2035 року, то суди по-різному трактують термін позовної давності. Слід зазначити, що раніше ЗСУ заявив, що термін позовної давності вважається від кожного простроченого платежу за кредитом.

Юристи ПриватБанку акцентують увагу на тому, що хоча кредитору заборонено вимагати повернення споживчого позики, термін давності якого минув, у законі немає положень про застосування позовної давності незалежно від наявності заяви сторони у спорі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: