Янукович дозволив погашення векселями боргів перед ТКЕ

Середа, 20 листопада 2013, 10:57

Віктор Янукович підписав закон про реструктуризацію фактичної бюджетної заборгованості в різниці в тарифах на теплову енергію шляхом видачі фінансових казначейських векселів.

Про це повідомила прес-служба президента, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомляється, цей документ, прийнятий парламентом 5 листопада, врегулює питання погашення заборгованості держбюджету з компенсації різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення для населення підприємствам комунальної теплоенергетики (ТКЕ) та водопостачання.

Уряд, який розробив цей законопроект, розраховує, що такі вексельні розрахунки дозволять зменшити борги ТКЕ і підприємств водопостачання, а також провести розрахунки з постачальниками імпортованого природного газу та забезпечити стабільне проходження опалювального сезону 2013-2014 років.

Реклама:

Як повідомлялося з посиланням на дані уряду, станом на 1 січня 2013 держбюджет заборговував місцевим бюджетам з різниці в тарифах на теплову енергію для населення 3,9 млрд гривень.

До 1 вересня поточного року ця сума збільшилася до 10,6 млрд гривень. Борги держбюджету перед місцевими бюджетами з різниці в тарифах на водопостачання та водовідведення, що складали на початку року 4,4 млрд гривень, на 1 вересня збільшилися до 8,2 млрд гривень.

Як відзначали в Кабміні, саме заборгованість держбюджету з різниці в тарифах є ключовою причиною, через яку підприємства тепло-і водопостачання не можуть повною мірою розраховуватися за енергоносії.

Наприкінці вересня уряд встановив граничний обсяг видачі фінансових казначейських векселів для погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію до 2013 року на рівні 2,85 млрд гривень.

Чинним законом про держбюджет-2013 передбачено, що прибутковість казначейських векселів становить 5%, термін дії - до п'яти років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: