"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Клименка подумають що робити з декларуванням доходів

Вівторок, 19 листопада 2013, 14:39

До кінця 2013 року на обговорення буде винесено декілька моделей загальнообов'язкового декларування доходів.

Про це заявив міністр доходів і зборів Олександр Клименко, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, у модель декларування доходів громадян може бути закладено принцип, згідно з яким особа, яка працює на одному підприємстві, може бути звільнена від необхідності заповнення декларації, доручивши цей обов'язок самому підприємству.

"Вона зможе дати доручення підприємству заповнювати її декларацію про доходи і направляти до Міндоходів. Це світова практика. Ми орієнтуємося не на тотальність декларування, а на розширення бази оподаткування", - повідомив міністр.

Реклама:

"Припустимо, ми отримаємо 20 млн декларацій. І що ми з ними робитимемо? Тут питання саме в побудові системи повторної перевірки баз даних, електронного аудиту", - сказав Клименко.

За словами міністра, модель, за якою звітуватимуть незаможні та пенсіонери, Міндоходів планує обговорити з громадськістю, вибравши, таким чином, найбільш оптимальну модель.

Як наголосив Клименко, вивчаючи світовий досвід декларування, фахівці Міндоходів зауважили, що деякі країни встановлюють вікові винятки щодо обов'язкового надання декларації або обмеження для окремих соціальних груп - студентів, безробітних, незаможних.

"Звісно, що до людини, яка одержує одну пенсію, у міністерства запитань не буде. Але тут не все однозначно. За нашими даними, в Україні 104 тисяч громадян віком понад 65 років володіють інвестиційними активами на суму більше ніж 43 млрд гривень. Чи можемо ми однозначно у такому разі виключити їх із декларування? Тут, швидше, треба говорити не про вік, а про джерело отримання доходів", - сказав міністр.

Крім того, за його словами, Міндоходів планує винести на суд громадськості питання визначення порогу для загальнообов'язкового декларування.

"Є варіанти і до 100 тисяч гривень, і до 200 тисяч гривень, і до 400 тисяч гривень. Якраз цей момент ми пропонуємо винести на обговорення громадськості... І знову-таки - це не принципове питання. Ми можемо розпочати з різного порогу, а потім опустити його чи збільшити, якщо вбачатимемо необхідність. Це світова практика", - додав міністр.

Клименко сказав, що до кінця 2013 року на громадське обговорення буде винесено декілька моделей загальнообов'язкового декларування доходів.

"Ми орієнтуємося на те, щоб зробити процес декларування максимально простим. Це важливо. В ідеалі платнику достатньо буде зайти в електронний кабінет, де вже буде сформована декларація. Йому залишиться тільки підтвердити або відкоригувати дані й відправити їх, поставивши електронний підпис", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!