Соркін заспокоює, що інфляція в 2014 році буде помірною

Вівторок, 19 листопада 2013, 13:16

Існують передумови збереження низької інфляції до кінця поточного року, а також підстави очікувати помірної інфляції в 2014 році.

Про це сказав в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" глава Національного банку Ігор Соркін.

"Є всі передумови збереження її низького рівня до кінця поточного року. Зокрема, це високий урожай плодоовочевої продукції і зерна, помірні темпи зростання споживчого попиту", - сказав він.

"У 2014 році, за нашими оцінками, інфляція також буде помірною і не перевищить середньострокової мети, визначеної в основних напрямках грошово-кредитної політики", - додав глава НБУ.

Реклама:

Як повідомлялося, за підсумками десяти місяців дефляція в Україні становила 0,2%, але в жовтні зростання споживчих цін зафіксовано на рівні 0,4%.

За словами Соркіна, інфляція в жовтні пов'язана із сезонними факторами і не несе загрози для цінової стабільності.

"Ми на постійній основі здійснюємо аналіз макроекономічних і монетарних показників, в тому числі на предмет можливої ​​зміни облікової ставки. Певний потенціал для подальшої підтримки зростання економіки монетарними методами без шкоди для стабільності грошової одиниці існує, але остаточне рішення з питання ставок центрального банку буде приймати правління НБУ", - зазначив глава Нацбанку.

При цьому він нагадав, що НБУ в поточному році двічі знижував облікову ставку, вивівши її на найбільш низький рівень за всі роки незалежності України (6,5%).

За його даними, банки забезпечені необхідним обсягом ресурсів для активного кредитування економіки: завдяки підтримці НБУ рівень ліквідності був на третину вище, ніж минулого року.

Крім того, в 2013 році зберігається низьким рівень процентних ставок на міжбанку - 3-4% порівняно з 10-11% у відповідному періоді 2012 року.

Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's прогнозує девальвацію гривні до 9,5 гривень за долар в 2014 році проти очікуваних 8,2 гривень за долар в 2013 році.

Як відомо, міжнародне рейтингове агентство на 2014 рік Fitch прогнозує зростання ВВП 2,2%, середньорічну інфляцію - 5% і номінальний ВВП - 178,7 млрд доларів.

Крім того, Fitch допускає девальвацію гривні до 9 гривень за долар до кінця 2014 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!