Кредитування банками ПФ стабілізує пенсійні виплати - Мінсоцполітики

Понеділок, 18 листопада 2013, 17:26

Дозвіл Пенсійному фонду брати короткострокові кредити у банків - резервний механізм забезпечення стабільності пенсійних виплат та захисту 13,5 мільйонів українських пенсіонерів.

Про це йдеться у відповіді Міністерства соціальної політики України на запит "Економічної правди".

"До ухвалення Урядом відповідної постанови, Пенсійний фонд мав право у випадку виникнення касових розривів звертатися по короткострокові кредити тільки до казначейства. Тепер він зможе звернутись і до банківських установ", - йдеться у відповіді.

Згідно з інформацією міністерства, специфіка надходжень коштів від єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду полягає в тому, що інколи виникають короткострокові касові розриви.

Реклама:

Тобто кошти від єдиного соціального внеску потрапляють на рахунки фонду на декілька днів пізніше, ніж мають відбутися відповідні пенсійні виплати.

"Зараз фінансування пенсійних виплат відбувається за графіком та жодних кредитів від комерційних банків фонд не залучав", - повідомили в Мінсоцполітики.

Як зазначили в міністерстві, право на отримання кредитів комерційних банків було надано ПФУ рішенням Уряду ще у 1999 році (Постанова КМУ №1926).

Цією Постановою Кабінет Міністрів дозволив Пенсійному фонду одержувати кредити у банківських установах з їх подальшим спрямуванням на фінансування виплати пенсій та емітувати прості векселі для забезпечення виконання зобов’язань щодо повернення одержаних кредитів та відсотків за їх використання.

Як повідомлялося, пенсійні виплати в Україні одержують понад 13,5 млн громадян. З початку року виплата пенсій профінансована на понад 210 млрд гривень.

Виплата пенсій здійснюється з 4 по 25 число кожного місяця у відповідності до поденного графіку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: